Alacsonyabb gazdasági növekedés

Kína visszavesz magából

Kínai és nemzetközi elemzők is a gazdasági növekedés ütemének további lassulását valószínűsítik jövőre Kínában, miután a kelet-ázsiai országban idén is ez a trend jellemző.

2014.10.20 21:30MTI
freedigitalphotos.net/Keattikorn

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia legfrissebb előrejelzésében arra figyelmeztet, a kínai gazdaság növekedési ütemének mérséklődése elkerülhetetlen, az a gazdasági szerkezetátalakítás és a korábbinál kevésbé világgazdasági adottságok együttes következménye. Az akadémia idén a korábban éves célként kitűzött, azóta a retorika szintjén "felpuhított" 7,5 százalékosnál kisebb, 7,3 százalékos gazdasági bővülést jósolnak, mely jövőre ugyanakkor 7 százalékra csökken majd.

A Bloomberg hírügynökség elemzőinek többsége szintén 7 százalék körüli értéket vár 2015-ben, korábbi prognózisukat sokadjára lefelé módosítva. A változtatás okaként a szakértők elsőkként a gazdasági egyensúlytalanságokat és a kelet-ázsiai ország hatalmas adósságállományának problémáját nevezték meg. A közgadászok szerint a kínai kormánynak változtatnia kellene az éves cél meghatározásának politikáján, például átállhatna egy rugalmas sávos cél kijelölésére, de akár teljes egészében el is törölhetné a rendszert, ezzel is elejét véve a folytonos találgatásoknak és sokszor csak jóslással egyenértékű becsléseknek.

A japán Nomura elemzői szintén a 7 százalékos értéket tartják reális célkitűzésnek a következő év egészére nézve, a svájci UBS bank hongkongi elemzői ugyanakkor ennél is alacsonyabb, mindössze 6,8 százalékos bővülést várnak 2015-ben.

A pesszimizmust a harmadik negyedév gyenge adatai is táplálhatják. Az ingatlanpiac lehűlése szinte az összes iparágon éreztette hatását, a szeptember végével záruló három hónapra vonatkozó, kedden hivatalosan nyilvánosságra hozandó GDP-adatokat illetően sok közgazdász mindössze 7,2-7,3 százalékos értéket valószínűsít, mely ötéves mélypontot jelente a negyedéves statisztikák sorában.

A növekedés mérséklődése ellenére a kínai kormány nem tervezi nagyösszegű központi ösztönzőcsomag bevezetését. Sajtóértesülések ugyanakkor hétfőn arról számoltak be, a múlt havi 500 milliárd jüan (20 ezer milliárd forint) után a központi bank újabb 200 milliárd jüant (8 ezer milliárd forint) kíván a bankrendszerbe pumpálni, hogy ezzel is segítse a gazdaságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.