Kiterjesztik a sztrájkot a pilóták

Budapestet is eléri a Lufthansa-sztrájkhullám

A munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása. A pilóták szakszervezete korábbi, a társaság későbbi előnyugdíjazást akar.

2014.10.20 10:42MTI
Forrás: youtube.com

Kiterjesztik hétfőn délután kezdődő 35 órás sztrájkjukat a Lufthansa pilótái, a munkabeszüntetés miatt a német légitársaság budapesti járatokat is törölt.

A pilóták szakszervezete, a Vereinigung Cockpit (VC) hétfői bejelentése szerint a 13 órakor kezdődő munkabeszüntetést kedd reggel a hosszú távú járatokra is kiterjesztik. A sztrájk kedd éjfélkor ér véget.

A Lufthansa a munkabeszüntetés miatt 12 Budapestről induló és 13 Budapestre érkező járatát törölte.

A munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása. A pilóták szakszervezete korábbi, a társaság későbbi előnyugdíjazást akar. Ebben az ügyben ez lesz a nyolcadik pilótasztrájk április vége óta.

Az 5400 pilótát képviselő szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves korukban előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. A nagy nemzetközi konkurencia miatt költségérzékeny vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de emelni akarja az előnyugdíj korhatárát az idén év eleje óta belépettek számára. Ezt a VC elutasítja. A megállapodás késik, annak ellenére, hogy a pilóta-szakszervezet felajánlotta: beszáll a rendszer finanszírozásába.

A Lufthansa pilótáinak újabb munkabeszüntetése alig néhány órával azután kezdődik, hogy véget ért a német mozdonyvezetők sztrájkja, amely miatt szombattól hétfő hajnalig a belföldi távolsági vonatmenetrend kétharmadát törölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.