Évszázados csúcs

100 év óta nem volt ekkora gazdasági egyenlőtlenség

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnökét erősen nyugtalanítja a gazdasági egyenlőtlenség folyamatos növekedése, amelyet ellentétesnek tart az Egyesült Államok hagyományos értékeivel.

2014.10.17 19:52MTI
Fotó: Facebook/European Women's Lobby

Janet Yellen a bostoni Fed által szervezett konferencián pénteken kiemelte, hogy a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek majdhogynem egy évszázados csúcsra emelkedtek.

Az utóbbi évtizedekben a leggazdagabbak vagyona és jövedelme jelentős mértékben növekedett, miközben a többség életkörülményei nem változtak. A lakosság leggazdagabb 5 százaléka birtokolja a javak kétharmadát, a többiek anyagi helyzete viszont nem javult. Ezért a Fed elnöke helyénvalónak tartja azt a kérdést, hogy ez a tendencia összeegyeztethető-e az Egyesült államok történelmében gyökerező értékekkel, köztük az esélyegyenlőséggel.

A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint Yellen leszögezte, hogy bizonyos mértékű jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenség hozzájárul a gazdasági növekedéshez, mert az a kemény munkát és kockázatvállalást jutalmazza. "De a jövedelmek egyenlőtlensége elmélyítheti az esélyek egyenlőtlenségét, ezáltal állandósíthatja az egyenlőtlenség növekedésének trendjét" - mondta a Fed elnöke, aki mindazonáltal nem próbált választ adni "azokra a nehéz kérdésekre, hogy hogyan lehetne tisztességesen és igazságosan előmozdítani az esélyek egyenlőségét".

Janet Yellen a jelenlegi gazdasági kihívások egyikeként tartja számon, hogy a közepes és alacsony jövedelmű rétegek visszanyerjék a 2008-as válság következtében elveszített erejüket. Az amerikai gazdaság folyamatosan erősödik, és a munkanélküliségi ráta 10 százalékról 5,9 százalékra csökkent, ami amerikai mércével még mindig túl magas.

"Az egyenlőtlenségek elmélyülése a gazdasági válság alatt kezdődött újra, és miközben a tőzsdepiac magára talált, a bérek növekedése gyenge maradt és az ingatlanok árának növekedése nem pótolta vissza a nagyrészt a háztartások által elvesztett vagyont" - fogalmazott.

A Fed elnöke nem beszélt a monetáris politikáról és a gazdasági kilátásokról, azt azonban megjegyezte, hogy kedvezőtlenül hathat az amerikai gazdaság teljesítőképességére, ha az egyenlőtlenségek növekedésének trendje fennmarad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.