Statisztikai módszertant váltottak

Kissé nagyobb az EU-s GDP - de csak mert új a képlet

Az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat hivatalosan áttért az ESA 2010 statisztikai módszertan alkalmazására.

2014.10.17 15:36MTI

Az új számítás mód szerint az EU-ban és az eurózónában 3,4 százalékkal lett nagyobb a bruttó hazai termék (GDP) az 1997-től 2013-ig tartó időszakban, mint a korábbi számítások alapján.

Az európai tagállamok átlagos GDP-növekedési üteme alig változott, a nagyjából másfél évtizedes időszakban évi 0,1 százalékpontos eltérések vannak az új és a régi számok között. Az Eurostat a 2010-es évet vette bázisévnek, arra vonatkozóan közölt részletesebb adatokat a tagállamokról.

Az új számítás szerint Ciprus és Hollandia járt legjobban, a két ország 2010-es GDP adatát 9,5 százalékkal, illetve 7,6 százalékkal módosították felfelé. A GDP-t csak egy tagállam esetében, Lettországnál kellett csökkenteni, 0,1 százalékkal. Magyarország esetében 1,6 százalékkal nőtt a 2010-es GDP a módosítás miatt.

A nemzeti számlák európai rendszere (European System of Accounts) statisztikai módszertanként a nemzetek közötti összehasonlíthatóságot szolgálja, a módszertant általában 8-10 évenként megújítják. Az ESA-t az Európai Parlament és a Tanács egy 2013-as rendelete szerint minden európai uniós tagállamnak be kell vezetnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.