Elektronikus rendszer

Megkezdték a területalapú támogatások utalását a gazdáknak

Az első ütemben 102 ezer kérelmezőhöz juttatnak el 47 milliárd forintot meghaladó összeget.

2014.10.16 10:54MTI

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elindította a területalapú támogatások és a különleges tejtámogatások elektronikus utalási rendszerét csütörtökön a komáromi Solum Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón, az első ütemben 102 ezer kérelmezőhöz juttatnak el 47 milliárd forintot meghaladó összeget.

A miniszter elmondta, az utalások második ütemében, a következő hetekben további 50 ezer ügyfél kapja meg a támogatást, közel 80 milliárd forint értékben. Fazekas Sándor emlékeztetett arra, hogy a hosszú ideje tartó csökkenés után 2012-ben nőtt először a területalapú támogatást igénylők száma, az idén összesen 180 ezer kérelmet nyújtottak be.

A most elutalt összeg a teljes területalapú támogatás 50 százalékát kitevő előleg, amely a gazdáknak megkönnyíti az őszi munkák elvégzését. A benyújtott kérelmek több mint fele a dél-alföldi és az észak-alföldi régióból érkezett. A fajlagos támogatási összeg az elmúlt hét évben több mint a duplájára nőtt.

Czerván György, a minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta, az idén már nem kellett Brüsszeltől engedélyt kérni az előleg folyósítására, mert 2014-től a kifizetés nemzeti hatáskörbe került. Az unió közös agrárpolitikára fordított költségvetése 11 százalékkal csökkent, eközben a Magyarország agrár- és vidékfejlesztésre hét év alatt 1,9 milliárd euróval többet kap a közösség forrásaiból.

Az államtitkár a vetési munkákkal kapcsolatban felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy a zöldítési támogatás egyik feltétele a megfelelő vetésforgó alkalmazása. Tíz hektáros terület alatt elég egyfajta növényt termelni, 10 és 30 hektár között legalább kétféle, 30 hektár fölött legalább háromféle kultúrát kell termeszteni.

Czerván György elmondta, 2015 és 2020 között az állattenyészetési ágazat támogatására 212 milliárd forint további támogatást terveznek a magyar költségvetés forrásaiból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.