Szeptember végén

Csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

Szeptember végén 10 690 álláskeresőt tartottak nyilván Zala megyében, az egy hónappal korábbinál 4,5 százalékkal, a tavaly augusztusihoz képest pedig 29 százalékkal kevesebbet.

2014.10.16 07:50MTI
freedigitalphotos.net/adamr

A korábbi években a pályakezdők számának mérsékelt emelkedése és a csökkenő szezonális munkaerő-kereslet miatt szeptemberben stagnált, vagy minimális mértékben emelkedett az álláskeresők száma, az idén viszont a közfoglalkoztatottak számának bővülése, valamint a nem támogatott munkahelyek számának emelkedése kedvezően hatott a munkaerő-piaci folyamatokra.

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közleménye szerint csökkent a pályakezdő álláskeresők száma is: a tavaly szeptemberinél 460, az augusztusinál pedig 50-nel kevesebb fiatal keresett állást a kirendeltségek segítségével. Idén az ősz első hónapjában 1312 pályakezdő - az álláskeresők 12 százaléka - szerepelt a nyilvántartásban.

A munkaügyi központ adatai szerint szeptemberben a gazdaságilag aktív népesség 8,2 százaléka volt nyilvántartott álláskereső Zala megyében. Az álláskeresők aránya a legalacsonyabb (6 százalék) Keszthely térségében, de Lenti és Zalaegerszeg környékén is a megyei átlag alatti, 7,3 százalék az álláskeresési ráta.

A legmagasabb a mutató a letenyei kirendeltség területén, de míg 2013 szeptemberében az álláskeresők aránya meghaladta a 15 százalékot, idén 11 százalékra csökkent a mutató a térségben. Szeptemberben 1,6 ezer ember került a nyilvántartásba, a legnagyobb számban segédmunkások, alkalmi munkások, egyéb egyszerű foglalkozásúak.

Ugyanakkor több mint 2150 álláskeresőnek szűnt meg a regisztrációja, közülük csaknem 600 ember az elsődleges munkaerőpiacon tudott elhelyezkedni. Idén összesen 13,9 ezer álláskereső állt munkába Zala megyében: 7,6 ezren támogatott foglalkoztatás keretében helyezkedtek el.

A foglalkoztatók szeptemberben 1,9 ezer üres álláshelyet jelentettek be, aminek több mint feléhez igényeltek támogatást. Idén összesen 8,3 ezer nem támogatott, új álláshelyet jelentettek be Zala megyében, 1,5 ezerrel többet, mint az előző év hasonló időszakában.

Az állások elsősorban segéd- és alkalmi, valamint bolti eladói, adminisztrátori, lakatos, bútorasztalos, tehergépkocsi-vezetői és kárpitos munkakörre vonatkoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.