Egészségkárosodást is okozhat

Ismét megjelent a "hamis" áfonya Győr megyében

Az ebszőlőként ismert - fekete héjú, de zöld húsú - növény termése könnyen összetéveszthető a fekete áfonyáéval, de azzal ellentétben fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat.

2014.10.15 15:45MTI

Ismét megjelent Győr-Moson-Sopronban a piacokon a "hamis" áfonya - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága.

Mint írják, az ebszőlőként ismert - fekete héjú, de zöld húsú - növény termése könnyen összetéveszthető a fekete áfonyáéval, de azzal ellentétben fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat.

Nyersen fogyasztva a bogyókban levő szolanin kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben heveny rosszullétet idézhet elő.

A termés ínyencségnek számító lekváralapanyag, de csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshússal szabad használni dzsemnek, lekvárnak megfőzve - emelik ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.