Destatis

Mérsékelt volt a német éves infláció szeptemberben

Az energiaárak 2,2 százalékkal csökkentek tavaly szeptembertől, különösen érezhető volt a fűtőolaj árának 7,9 százalékos visszaesése.

2014.10.15 09:42MTI

Mérsékelten, 0,8 százalékkal nőttek a német fogyasztói árak szeptemberben az egy évvel korábbiakhoz képest, míg az előző hónappal összevetve nem változtak - tette közzé végleges adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A német éves infláció már augusztusban és előtte júliusban is 0,8 százalékos volt.

Az energiaárak 2,2 százalékkal csökkentek tavaly szeptembertől, különösen érezhető volt a fűtőolaj árának 7,9 százalékos visszaesése. Az üzemanyagárak 4,1 százalékkal estek, a fűtés ára 1,4 százalékkal.

Az élelmiszerárak szeptemberben 0,9 százalékkal nőttek, a tejtermékek ára ezen belül átlag feletti szinten, 8,3 százalékkal emelkedett.

A halak és a halból készült ételek ára 1,3 százalékkal emelkedett, de a vaj ára már 13,6 százalékkal csökkent, a zöldségeké 1,5 százalékkal, a gyümölcsöké 1,9 százalékkal esett.

A feldolgozott termékek ára összesítve 0,3 százalékkal nőtt, a szolgáltatásoké 1,5 százalékkal.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a módszertanával számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a fő számokat tekintve megegyezett a Destatis adataival.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.