Nukleáris világkiállítás

Jelentősen nőtt a termelés Pakson

A Paksi Atomerőműben az elmúlt húsz évben egy közepes hőerőmű teljesítményével nőtt a termelés az orosz TVEL üzemanyaggyártó vállalatnak köszönhetően.

2014.10.14 18:42MTI
freedigitalphotos.net/twobee

Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű vezérigazgatói tanácsadója, volt energiaügyi államtitkár kedden a párizsi nukleáris világkiállításon tartott előadásában beszélt erről.

A volt államtitkár a Roszatom orosz állami atomenergetikai cég által szervezett konferencián szólalt fel a nemzetközi találkozón. Mint elmondta: a Paksi Atomerőmű 15 évvel ezelőtt kötött hosszú távú megállapodást az TVEL orosz nukleáris üzemanyaggyártó vállalattal a magyarországi üzemanyag-szállításról.

Az együttműködés gyümölcsözőnek bizonyult, miután az üzemanyag-felhasználás fokozatosan egyre gazdaságosabbá vált: ma már kevesebb hulladék keletkezik és egy kilogramm uránból több energiát sikerül kinyerni.

A TVEL által kidolgozott műszaki megoldást a magyar atomerőmű tesztelte, majd az engedélyezési eljárást követően a teljesítménynövelési program következményeként az atomerőmű blokkjainak korábbi 440 megawattos teljesítménye mára fokozatosan, átlagosan 500 megawattra nőtt.

"A Paksi Atomerő négy blokkjában a teljesítmény a lehető leggazdaságosabb energetikai átalakítással elérte a 2000 megawattot, a program 1700 megawattról indult" - hangsúlyozta Kovács Pál.

Véleménye szerint az eddig exkluzív beszállítónak számító TVEL tevékenységével elégedett a Paksi Atomerőmű, minden elvárható technikai fejlesztést végrehajtott, s ezáltal hozzájárult a magyar atomerőmű versenyképességének javításához.

Hasonló tapasztalatokról számolt be a konferencián Milos Lascek, a Slovenske Elektrarne szlovák energiaipari vállalat szakértője. Félix Abolenin, a TVEL nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke pedig az orosz vállalat tevékenységét mutatta be a mintegy száz fős szakmai hallgatóságnak.

A konferenciát követően Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese ünnepélyesen bejelentette a cég standján, hogy az orosz vállalat Párizsban kirendeltséget nyit.

Először rendezik meg Párizsban a Nukleáris Világkiállítást (WNE) október 14. és 16. között az atomenergia-ipari ágazat legjelentősebb nemzetközi döntéshozóinak és vállalatainak részvételével, amelynek elsődleges célja az új partneri kapcsolatok, az exporttevékenységek, azaz a kereskedelmi és üzleti jellegű fejlesztés.

A francia atomenergia-ipari exportőrök szövetsége által szervezett és a francia kormány támogatását élvező rendezvényen a Párizshoz közeli Le Bourget expócsarnokában mintegy ötszáz kiállító standjára 7 ezer szakmai látogatót várnak.

A kiállítók és meghívott szakértők háromnegyede francia, a 25 százalékot képviselő külföldiek 24 országból érkeztek, 13 ország hivatalos generációval képviselteti magát. Kovács Pál az MTI kérdésére elmondta: a világkiállításon is jól érezhető, hogy atomenergia nélkül a világ energiaigényének kielégítése megvalósíthatatlan.

Ennek jele, hogy több ország itt jelentette be: folytatni kívánja a nukleáris programját a harmadik generációs reaktortípusok alkalmazásával, amelyhez mindegyik nemzetközi beszállító ma már azonos biztonsági minőséget tud garantálni.

Kiemelte, hogy a közel-keleti és az afrikai országok is nagyon magas szinten képviseltetik magukat a kiállításon, ami arra utal, hogy nem feltétlenül villamos energia előállítására fogják a jövőben használni az atomerőműveket, hanem nagy szerepe lehet az ivóvíz ellátásban, a tengervíz átalakításával.

A szervező Franciaország - ahol a lakossági energiaellátás 75 százalékát 19 atomerőmű biztosítja, s az ágazatban működő több mint 2500 vállalat 220 ezer embernek biztosít munkát - célja, hogy a döntéshozók számára átfogó képet kínáljanak az atomenergia polgári célú felhasználásról, annak minden területét érintve, az urándúsítástól és a üzemanyag-gyártástól a képzésen és az atomerőművek fenntartásán át a hulladékfeldolgozásig, külön hangsúlyt helyezve az atomenergia felhasználására a gyógyászatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.