Make in India

Magyar befektetőket is vár a dél-ázsiai óriás

Magyar vállalatok beruházásaira is számít India, elsősorban a víztisztítás, a hulladékfeldolgozás és az infrastruktúra-fejlesztés területén - hangzott el kedden India budapesti nagykövetségén a "Make in India" című, befektetőtoborzó rendezvényen.

2014.10.15 02:30MTI

Demokrácia, demográfia, kereslet - Narendra Modi, India májusban hivatalba lépett új miniszterelnöke e három hívószó köré csoportosította a szeptember végén útnak indított új kezdeményezést, amelynek neve, a Make in India az Indiában készült árukon feltüntetett feliratra ("Made in India") utal, és arra hívja föl a vállalatokat szerte a világon - köztük a magyar cégeket is -, hogy vigyék termelő beruházásaikat Indiába.

India a világ legnépesebb demokráciája, az 1,25 milliárdos lakosság csaknem kétharmada 35 éven aluli, ebből következően óriási potenciált rejt a belső kereslet - fejtette ki Sri Malaj Misra, India budapesti nagykövete. Narindra Modi kormányfő ugyanakkor a Make in India kezdeményezést elindító, szeptember 25-i beszédében óva intett attól, hogy a világ pusztán óriási piacként tekintsen a dél-ázsiai országra. Ehelyett fő célnak a vásárlóerő növelését, a középosztály erősítését kell kitűzni - mondta. Kifejtette, a befektetők Indiába csábításához szakképzett munkaerőre, valamint az egyetemek és az ipar közötti együttműködésre van szükség. Emellett kiemelte, a befektetők mindenekelőtt biztonságra vágynak, az elsődleges feladat ezért a bizalom megteremtése, a kormányzatnak csak kivételes esetekben szabad beavatkoznia.

"Sok szempontból hasonlóak a két ország, Magyarország és India törekvései, mégsem vagyunk versenytársak, ehelyett azt keressük, hogyan tudjuk erősíteni, segíteni egymást" - mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a rendezvényen. Felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy évvel ezelőtti indiai látogatásán kormányközi megállapodást írtak alá többek között a kultúra és a hagyományos gyógyászat területén történő együttműködésről, valamint egy mikrobiológiai és radiológiai témában való védelmi kooperációról.

Az egész napos budapesti Make in India rendezvényen két szektor kiemelt figyelmet kap az indiai-magyar gazdasági együttműködésen belül; az egyik a gyógyszeripar, a másik a járműalkatrész-gyártás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.