417 szerződés augusztusban

Csökken az új árfolyamgát szerződések száma

Jelentősen visszaesett augusztusban az újonnan kötött árfolyamgát szerződések száma: 417 szerződést kötöttek a hitelintézetek devizahiteles ügyfelei, körülbelül egyharmadát az előző havinak.

2014.10.13 16:23MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

Az árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma 185 617 darab volt augusztus végén. Ebből a megnyitott, aktív gyűjtőszámlák száma elérte a 173 299 darabot, ebből a hitelintézeteknél nyitottak 168 505 , a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 4794 gyűjtőszámlát.

Az MNB közleménye szerint a legtöbb árfolyamgát szerződést - 18 ezret - 2012 júniusában kötötték. Idén csak áprilisban lépte át a számuk a 2 ezret. A hitelintézeteknél nyilvántartott lakossági deviza jelzáloghitel szerződések száma, a július végi 471 ezer darabról augusztus végére 468 ezer darabra csökkent.

A hitelintézeteknél megnyitott gyűjtőszámlák aránya - a lakossági deviza jelzáloghitelek számához viszonyítva - 35,8 százalékról 36,0 százalékra nőtt. A már rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya idén augusztus végén 1525 milliárd 624 millió forint volt, ennek 96 százalékát a hitelintézetek, míg 4 százalékát a pénzügyi vállalkozások nyújtották.

A hitelintézeteknél ez az összes lakossági deviza jelzáloghitel állományának a 41,3 százaléka. A gyűjtőszámla hitel állomány augusztusban 1,62 milliárd forinttal nőtt, így augusztus végére elérte a 25 milliárd 342 millió forintot.

Az árfolyamgát konstrukcióban részt vevő devizahiteles ügyfelek augusztusban 2,525 milliárd, eddig összesen pedig 44 milliárd 753 millió forint rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól mentesültek, amelyet a pénzügyi intézmények a hiteladósokkal szemben nem jogosultak érvényesíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.