Nobel-díj

Hétfőn nevezik meg a közgazdasági Nobel-díj nyertesét

A Thomson Reuters elemzése szerint akárcsak 2013-ban, idén is többen, megosztva kaphatják a közgazdasági Nobel-díjat.

2014.10.13 01:30MTI

A Reuters előzetese szerint Philippe M. Aghion a Harvard egyetem professzora és Peter W. Howitt a Brown egyetem professzora lehet az egyik nyerő páros, a Joseph Schumpeter által kigondolt növekedési elmélethez tett hozzájárulásaikért.

Az esélyesek között vannak a New York-i egyetem professzorai, William J. Baumol és Israel M. Kirzner, akiket a vállalkozói magatartásról készült kutatásaikért jutalmazhatnak meg. A brit The Guardian napilap őket tartja a legesélyesebbnek, és a Forbes magazin honlapján is megjelent egy véleménycikk, amelyben őket méltatják.

A Reuters harmadik helyen Mark S. Granovetter nevét említi, aki egyedül nyerhetne. A Stanford egyetem professzora a közgazdasági szociológia területén végzett úttörő kutatásokat.

Előző évben három amerikai közgazdásznak, Eugene Famának, Lars Peter Hansennek és Robert Shillernek ítélték oda a 2013. évi közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

A díjat azokért az empirikus kutatásokért kapták, amelyekkel egymástól függetlenül azt vizsgálták, hogyan lehet több évre előrejelezni a részvény- és kötvénypiaci árak változását.

Eugene Fama az 1960-as évek elején bemutatta, hogy rövid távon szinte lehetetlen megjósolni a részvényárfolyamok alakulását. Lars Peter Hansen kidolgozott egy olyan statisztikai módszert, amellyel tesztelni lehet az eszközárak változásáról szóló elméleteket. Robert Shiller pedig közreműködött a gazdasági szereplők által szorosan figyelt amerikai lakásárak mérőszámának kidolgozásában.

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából alapította a svéd központi bank, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.