Erre 2008 óta nem volt példa

Amerikai cégeket vásárolnak fel a pénzben úszó európai vállalatok

A kedvező finanszírozási kondícióknak és rekordnagyságú forgóeszköz készleteiknek köszönhetően olyan nagy számban vásároltak fel amerikai cégeket európai vállalatok a harmadik negyedévben, mint amire 2008 óta nem volt példa.

2014.10.02 03:30MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A Bloomberg hírügynökség adatait idézve a Börse Express német hírportál arról számolt be, hogy a harmadik negyedévben 87 milliárd dollárt fordítottak akvizíciókra európai cégek az Egyesült Államokban, többet, mint a megelőző 12 hónapban összesen.

Világszerte pedig összesen 886,7 milliárdra rúgott az akvizíciós érték, ami 29 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Európán belül már az év elején fellendült az akvizíciós aktivitás.

Az európai vállalatoknak immár a tengerentúlra is átnyúló akvizíciós érdeklődése azonban a helyben rendelkezésre már nem álló lehetőségek iránt növekvő étvágyukat tükrözi.

"Az Egyesült Államok méretének és gazdasági szerkezetének köszönhetően rendkívül vonzó terület a növekedni és terjeszkedni vágyó európai vállalatoknak" - mutatott rá Gilberto Pozzi, a Goldman Sachs Group Inc. fúziós és akvizíciós üzletágának vezetője az EMEA régióban.

A Bloomberg hírügynökség adatai szerint a folyó pénzügyi évben az európai vállalatok - a pénzügyi szektoron kívül - szabad rendelkezésű pénzeszközei az egy évvel korábbihoz képest 58 százalékkal 1,31 ezer milliárd dollárra emelkedtek. Öt évvel ezelőtt még csak "mindössze" 829 milliárd dollár szabadon elkölthető összeg felett rendelkeztek.

A Merck KGaA például szeptemberben vásárolta meg 16 milliárd dollárért a Sigma-Aldrich Corp. laborvegyészeti vállalatot. Ez volt a legnagyobb akvizíció a darmstadti vállalat 346 éves történetében. Augusztusban a svájci Roche Holding AG. vásárolta fel 8 milliárd dollárért a kaliforniai InterMune Inc. vállalatot.

Az európai vállalatok Ázsiában is keresik a felvásárlási lehetőségeket, az Egyesült Államok azonban jóval kedvezőbb akvizíciós terep számukra. "Ázsiában kevés a felvásárolható vállalat, ott organikusan kell növekedni" - mutatott rá Dirk Albersmeier, a JPMorgan Chase & Co. németországi merger és akvizíciós üzletágának a vezetője.

Henrik Aslaksen, a Deutsche Bank AG. londoni merger és akvizíciós üzletágának vezetője szerint az Egyesült Államok által kínált nagyszámú akvizíciós lehetőség és az üzletek könnyű pénzügyi lebonyolítása miatt az európai vállalatok amerikai felvásárlásai a jövőben is folytatódni fognak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.