Devizahitelek

MNB igazgató: növeli a versenyt a bankok között a forintosítás

Azok a bankok, amelyek elegendő tőkével és likviditással rendelkeznek, elcsábíthatják az ügyfeleket a riválisoktól, amikor 9-10 milliárd eurónyi hitelt kell majd forintosítani.

2014.09.30 18:50MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

A devizahitelek forintosítása versenyt idéz elő a bankok között, és felgyorsíthatja az egyesüléseket és a felvásárlásokat a bankszektorban - vélte a Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a Reuters hírügynökség kelet-európai befektetési konferenciáján.

Nagy Márton szerint azok a bankok, amelyek elegendő tőkével és likviditással rendelkeznek, elcsábíthatják az ügyfeleket a riválisoktól, amikor 9-10 milliárd eurónyi hitelt kell majd forintosítani.

Az MNB igazgatója szerint további bankok távozhatnak a magyar piacról, csupán öt nagybank maradhat, miután az MKB anyabankja kivonult. Nagy Márton megismételte, hogy a bankoknak bruttó 1000 milliárd forint, nettó 700-800 milliárd forintjukba kerül majd a jóváírás.

Hangsúlyozta: versenyre van szükség ahhoz, hogy megelőzzék a hitelek kamatának emelését az átváltás következtében. Az MNB igazgatója szerint a kormány által javasolt új törvénytervezetben (a fair bankokról) a lakossági forinthiteleknek 3 vagy 5 évre rögzített szinten, vagy a Buborhoz képest rögzített kamatfelárral kellene kamatozniuk.

A központi bank igazgatója kijelentette: ahhoz, hogy a rögzített kamatozású hitelek versenyképesek legyenek, a bankoknak jelzálogleveleket kellene kibocsátaniuk hosszú távú források biztosítása céljából.

A piac bővülésével egyes hitelnyújtók jelzálogbankot alapíthatnak - tette hozzá. Nagy Márton közölte továbbá: a jövő hónapban elindul a "rossz bank", amely könyv szerinti érték alatt vásárol fel nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhiteleket, ami további veszteséget okozhat a bankszektornak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.