Elkelt az x86-os szerverüzletág

Eltűnik az IBM a Lenovo bendőjében?

Először a PC-s üzletágat vásárolta fel a kínai óriásvállalat, most a kék szervereket is magának tudhatja.

2014.09.30 15:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: IBM

A Lenovo és az IBM bejelentette, hogy az IBM x86-os szerver üzletágának a Lenovo általi akvizíciója kielégíti az összes szabályozási feltételt, és a felek 2014. október 1-jén lezárják az ügyletet. A tranzakció a harmadik legnagyobb szereplővé teszi a Lenovot a 42,3 milliárd dolláros globális x86-os szerver piacon.

A megegyezés egy régóta tartó együttműködésre épül, amely 2005-ben vette kezdetét: ekkor vásárolta meg a Lenovo az IBM-től a ThinkPad sorozatú számítógépeket gyártó PC üzletágat. A Google Motorola Mobility üzletágának folyamatban lévő akvizíciója a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójává fogja tenni a Lenovo-t, miközben tovább erősíti pozícióját, mint a PC-k, tabletek és okostelefonok három legnagyobb gyártójának egyike.

A két cég egy stratégiai együttműködésről is megállapodott, melynek keretében a Lenovo OEM gyártója és viszonteladója lesz az IBM tároló és szoftver portfóliójába tartozó kiválasztott termékeknek. Amellett, hogy a kínaiak egészében megvásárolják az IBM x86-os szerver üzletágát, betartják az IBM x86-os termék ütemtervét, beleértve a Flex és x86-alapú PureFlex integrált rendszereket, továbbá folytatják ezen termékek fejlesztését. Amint azt korábban bejelentették, az IBM fogja végezni hosszabb ideig a karbantartást a Lenovo nevében, így a vásárlók zökkenőmentes átmenetet fognak tapasztalni, melynek során nem változik a karbantartási támogatás.

Az IBM x86-os szerver üzletágánál világszerte dolgozó alkalmazottak a Lenovo Enterprise Business Group részlegéhez kerülnek. A vételár 2,3 milliárd dollár, amelyből hozzávetőlegesen 2 milliárd dollárt készpénzben, a többit pedig Lenovo részvényekkel egyenlítenek ki.

Mi marad, mi megy?
A Lenovo megszerzi a System x, BladeCenter és Flex System blade szervereket és kapcsolókat, az x86-alapú Flex integrált rendszereket, a NeXtScale és iDataPlex szervereket és a hozzájuk tartozó szoftvereket, valamint a karbantartási tevékenységet. Az IBM megtartja a System z nagyszámítógépeket, a Power Systems és Storage Systems rendszereket, a Power-alapú Flex szervereket, valamint a PureApplication és PureData rendszereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.