KSH

0,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak augusztusban

A növekedés mértékét főként az energiaszektor árainak kismértékű csökkenése, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, a kohászat, fémfeldolgozás és a vegyi anyag, -termék gyártás árainak emelkedése befolyásolta.

2014.09.30 09:32MTI

Éves összevetésben az ipari termelői árak 0,4 százalékkal mérséklődtek augusztusban.

Az idén júliusban havi bázison 0,5 százalékkal nőttek, éves összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek az ipar termelői árai.

Tavaly augusztusban 0,7 százalék volt a növekedés júliushoz, és 2,4 százalék az előző év augusztusához képest.

A belföldi termelői árak egy hónap alatt 0,2 százalékkal nőttek, de 2,9 százalékkal elmaradtak a tavaly augusztusitól, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,3 százalékkal emelkedtek az előző havihoz, és 1,1 százalékkal az előző évihez képest.

A belföldi termelői árak havi növekedésében jelentős szerepe volt annak, hogy nagyobb mértékben nőttek az árak a kohászat, fémfeldolgozás területén 2,2 százalékkal, a vegyi anyag, termék gyártásában 1,3 százalékkal és a textil- és bőriparban 1,1 százalékkal. Csökkentek az árak az egyéb feldolgozóipar és javítás területén 0,5 százalékkal, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban 0,3 százalékkal és az élelmiszeriparban 0,2 százalékkal. A gyógyszergyártás árai az előző havi szinten maradtak. A feldolgozóipar többi ágazatában 0,2 és 1,0 százalék közötti árnövekedést regisztrált a KSH júliushoz képest. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai augusztusban nem változtak.

A forintban számolt exportárak az előző havihoz képst 1,0, éves összevetésben 1,2 százalékkal nőttek. A feldolgozóipari exportárak egy hónap alatt 1,1 százalékkal, egy év alatt 1,3 százalékkal emelkedtek.

A forint 2014 augusztusában az euróval szemben 1,3, az amerikai dollárral szemben 3,0 százalékkal gyengült.

A feldolgozóiparon belül a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, 1,8 százalékkal a villamosberendezés gyártása és 1,5 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaipar ágazatokban nőttek az árak, míg a gép, gépi berendezés gyártásában 0,2 százalékkal mérséklődtek. A feldolgozóipar többi területén 0,7 és 1,2 százalék között nőttek az árak. A villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 1,1 százalékkal csökkentek az árak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban 0,1 százalékkal csökkentek, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,1 százalékkal nőttek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig nem változtak az árak júliushoz képest. A 2013. augusztusival összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 4,4 százalékkal estek, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,2, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,7 százalékkal emelkedtek az árak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.