Csak feltöltés

Oettinger: nem "blokád" a Magyarországról Ukrajnába irányuló gázszállítás felfüggesztése

Figyelembe kell venni, hogy "a tagállamok a saját tározóikat is fel akarják tölteni, a saját ellátásbiztonságukat is erősíteni akarják".

2014.09.26 17:17MTI
freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja szerint nem jelent "blokádot" az, hogy Magyarország felfüggesztette az Ukrajnába irányuló földgázszállítást.

Günther Oettinger az orosz földgáz ukrajnai szállításáról uniós közvetítéssel folytatott orosz-ukrán tárgyalások pénteki, berlini fordulója után a német fővárosban tartott sajtótájékoztatón az Ukrajnába irányuló magyarországi földgázszállítás felfüggesztésének okára vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta: "a magyarok néhány órája közölték Ukrajnával, hogy a fordított irányú gázszállítás a hónap végéig technikailag nem lehetséges".

Hangsúlyozta: figyelembe kell venni, hogy "a tagállamok a saját tározóikat is fel akarják tölteni, a saját ellátásbiztonságukat is erősíteni akarják". "Azt gondolom, hogy nem blokádról van szó" - tette hozzá. Az FGSZ Földgázszállító Zrt csütörtök este közölte az MTI-vel, hogy átmenetileg szünetelteti a földgázszállítást Ukrajna felé.

Az elrendelt megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint a szeptember 26-i gáznaptól kezdődően jelentősen megnő a beszállítási igény - tájékoztatott a társaság.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy 2013 márciusa óta az Ukrajnába irányuló szállításhoz rendelkezésre álló, éves szinten 6,1 milliárd köbméter mennyiségű földgáz kiszállítását lehetővé tévő kapacitást a mindenkori technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosította.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtök este közölte az MTI-vel: a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a felkészülést a télre.

A Naftohaz ukrán gázszolgáltató az MTI-hez eljutatott közleményében sajnálatát fejezte ki az FGSZ döntése miatt, és felszólította a magyar partnervállalatot, hogy tartsa tiszteletben a szerződésből fakadó kötelezettségeit, illetve az uniós jogszabályokat. Szerintük a döntés ellentétben áll az Európai Unió egységes energiapiaci alapelveivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.