A kormányra várnak

A bérlakásépítés fellendítése kormányzati intézkedést igényel

Bérlakás-építési tervet dolgoztak ki szakmai szervezetek, amelyben jelentős mértékű uniós forrást, kedvezményes kamatozású hitellehetőséget és kormányzati szerepvállalást szorgalmaznak.

2014.09.25 15:47MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/artur84

Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elnöke, a koncepciót bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten azonban azt is elmondta, hogy a 16 szakmai szervezet által kidolgozott terv megvalósításához szükséges lenne a kormány fogadókészségére is, de eddig a megkeresésükre nem érkezett válasz.

A kormányzati intézkedés szükségességét Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára is hangsúlyozta a tájékoztatót követő konferencián. A bérlakások építésének igényét szavai szerint az is mutatja, hogy az ipari központokban - például Győrben és Székesfehérváron - éppen a bérlakások hiánya miatt alakult ki munkaerőhiány.

Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy szemléletváltozásra is szükség van, hiszen ma még erős a magántulajdonú ingatlan favorizálása. A helyettes államtitkár úgy vélte, hogy a tavaly megépült, alig több mint 7 ezer lakás nem pótolja a megszűnő lakásokból adódó veszteséget, és a lakásépítés fellendítése kormányzati intézkedést igényel.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke is azt hangsúlyozta, hogy a bérlakásépítés feltétele a munkaerő mobilitásának, így eleme a gazdaság fejlődésének.

A Lakásügyi Kerekasztal Fórum - a tervének elkészítésekor - abból indult ki, hogy a 2014. és 2020. közötti uniós költségvetési időszakban előtérbe kerül az épületek energiafogyasztásának a csökkenése. Ezért támogatást lehet szerezni a meglévő épületek - így a lakások - energiamegtakarító felújítására, de lehetséges az energiatakarékos lakások építésének támogatása is.

A koncepció 5 ezer bérlakás építési költségénél 50 százalékos - összesen 40 milliárd forintnyi - uniós támogatással kalkulál, a másik felét pedig az Európai Fejlesztés Banktól megszerezhető - 2-3 százalékos kamatozású - hitelből finanszíroztatná.

Az ilyen finanszírozás tenné lehetővé azt, hogy a bérleti díj - havonta és négyzetméterenként - 1000 forint legyen. Egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás bérleti díját már ki lehet fizetni az átlagos jövedelemből - fejtette ki Maráczi Zsolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.