Tanulmány

Nálunk a legolcsóbbak, a szomszédban a legdrágábbak a lakások

Közép-Európában a lakások átlagára Magyarországon a legalacsonyabb, a négyzetméterenkénti ár csupán 917 euró, míg a legmagasabb Csehországban, ahol egy négyzetméterért 1186 eurót kell fizetni

2014.09.24 08:10MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/cooldesign

Az idén harmadszor készült el a Deloitte Zrt. tanulmánya, amely 14 európai ország lakáspiaci elemzésén alapszik, az orosz, illetve újdonságként az izraeli piacok adataival kiegészülve.

A brit és francia lakásárak a legdrágábbak közé tartoznak, ott az új lakások négyzetméterenként 4000 euróba is kerülhetnek.

A megfigyelt országokban a lakóingatlanok árnövekedése nagyon eltérő képet mutatott. Ausztria és Németország érte el a legnagyobb áremelkedést - 7, illetve 5 százalékot -, míg Olaszországban és Spanyolországban - 5, illetve 13 százalékkal - még mindig estek az ingatlanárak tavaly.

A legdrágább európai városnak továbbra is London és Párizs számít. Londonban, a központhoz közel, az átlagos négyzetméterenkénti ár meghaladja a 10 ezer eurót, míg Párizsban a használt lakások négyzetméterenként 8140 euróba kerülnek.

Budapest, Lisszabon és Varsó a spektrum ellentétes oldalán helyezkednek el, sorrendben 1140, 1640, illetve 1704 eurós átlagos négyzetméterenkénti árral.

A saját tulajdonú lakás elérhetősége jelentősen változik a vizsgált országokban. Míg Dániában már 2,1 éves bruttó jövedelem elegendő egy új lakás vásárlásához, addig Csehországban 7,2 évnyi bruttó jövedelemre van szükség ugyanehhez. Lengyelországban és Magyarországon ez egységesen 7,4 év.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.