Naponta legfeljebb 3000 hrivnya

Szigorú lakossági valutavásárlási korlátozást vezetett be az ukrán jegybank

Eszerint Ukrajnában egy személy naponta legfeljebb háromezer hrivnyának megfelelő összeget válthat külföldi valutára, ami a mostani árfolyamon mintegy 200 dollárnak felel meg.

2014.09.22 17:15MTI
freedigitalphotos.net/FrameAngel

A jegybank döntését azzal indokolta, hogy "jelentős feszültség alakult ki a valutapiac készpénzszegmensében". A pénzintézet tájékoztatása szerint a korlátozás nem terjed ki arra, ha valaki valutahitele törlesztéséhez vált át hrivnyát külföldi valutára.

A korlátozás kedden lép hatályba. Ukrajnában az utóbbi időben hiánnyal szembesültek azok, akik valutát - főként dollárt vagy eurót - akartak vásárolni. Múlt pénteken a hrivnya árfolyama újabb mélypontot ért el, a kereskedés zárásakor egy dollár már 14,9 hrivnyába került.

Hétfőn kissé emelkedett a hrivnya árfolyama a dollárhoz képest, azaz egy dollár 14,8 hrivnyát ért. Elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a jegybank elnöke nemrég azt ígérte, megerősítik a nemzeti valutát, és stabilizálják a dolláronkénti 12,9 hrivnyás árfolyamot.

A jegybank a valutavásárlási korlátozással egy időben viszont csökkentette a vállalatok számára a kötelező valutaeladást, az eddigi 100 százalékról 75 százalékra mérsékelte. Augusztus 21-től a vállalatoknak minden valutában szerzett bevételüket kötelező volt hrivnyára átváltaniuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.