Több mint félezer tonna!

A hajózás jövőjét megváltoztató motor

Ha bejön, jelentősen csökkenhet a tengeri közlekedés által kibocsátott üvegházhatást okozó gázok mennyisége, és növekszik a szállítás hatékonysága. Brutális méretű motor kattintás után!

2014.09.23 07:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Tote

Hosszú és még korántsem befejezett munka áll a Tote hajóépítő vállalat mögött, ami a két új, Marlin osztályú szállítóhajójukat illeti. Ám, ha elkészülnek, a 21. századi hajózás prototípusaivá válhatnak, köszönhetően a képen is látható, elképesztő méretű motorjaiknak. Az 539 tonnát nyomó szerkezetek igazi érdekessége azonban nem (csak) tömegükben rejlik, hanem az általuk fogyasztott üzemanyagban.

A MAN-tól beszerzett licenc alapján készített motorok ugyanis nem (csak) dízellel hajthatók meg, hanem cseppfolyósított földgázzal is. Ezzel a motorok nem csak csökkentik a 2015 végén, 2016 elején szolgálatba álló hajók széndioxid-kibocsátását, de hatékonyabbá is teszik működtetésüket. Phil Morrell, a vállalat egyik alelnöke szerint érezhetően nő a tengeri szállítás hatékonysága az új szerkezet révén, hiszen kevesebb energiával lesznek képesek megtenni ugyanazt a távolságot.

A két, egyelőre névtelen hajó az Egyesült Államok 51. államának státuszára pályázó Puerto Rico kereskedelmi forgalmát fogja majd segíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.