Felpörög a cukoripar?

Cukrozhatják a mustot a rengeteg eső miatt

Hazánk kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal növelhessék boraik természetes alkoholtartalmát.

2014.09.18 08:43ma.hu
freedigitalphotos.net/marin

Az összesen 2 százalékos növelést az indokolja, hogy a szőlő-bor ágazatban rendkívüli helyzet alakult ki a szokatlanul csapadékos időjárás miatt. Az eddigi eredmények azt igazolják, hogy a termelők a szőlőt túlságosan alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le.

Az uniós szabályozás szerint normál esetben a tagországok termelői úgy növelhetik a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, illetve a még erjedésben lévő újbor cukortartalmát, hogy az előállított borok alkoholtartalma legfeljebb 1,5 térfogatszázalékkal növekedhet.

A cukortartalom fokozására répacukrot és sűrített szőlőmustot lehet felhasználni. Rendkívüli helyzetben azonban a tagországok kezdeményezhetik Brüsszelben, hogy termelőik további 0,5 százalékos kiegészítést alkalmazhassanak, vagyis az alkoholtartalmat összesen 2 tétfogatszázalékkal bővíthessék.

Magyarországon az idén ilyen rendkívüli helyzet alakult ki, mivel a szokatlanul csapadékos és hűvös nyár miatt a szőlőtermés minősége jóval gyengébb az átlagosnál.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) eddigi tapasztalatai szerint a korai szőlőfajtákból készített szőlő mustfoka még 16-17-es volt, de a most szüretelteké csak 14-15 között mozog – közölte az agrarszektor.hu-val Tornai Tamás, a HNT elnöke.

Ez pedig azért is aggasztó, mert legalább 14,9-15,0-ös mustfokú szőlőkre lenne szükség ahhoz, hogy az asztali és a minőségi boroknál előírt, 9 százalékos minimális alkoholtartalmat el lehessen érni. 7 térfogatszázalék körüli alkoholtartalmat 12,0-12,5-es szőlők adhatnak, vagyis legalább ilyen mustok kellenek ahhoz, hogy a 2 százalékos kiegészítéssel a borokban minimum 9 térfogatszázaléknyi alkoholtartalom lehessen.

Felső korlátként pedig a növelési eljárásokkal maximum 12,5 térfogatszázalékos alkoholtartalom érhető el.

Tornai Tamás tájékoztatása szerint a HNT augusztus 25-én kezdeményezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kérje az Európai Bizottságtól a 0,5 százalékos kiegészítési lehetőséget. A tárca Brüsszelnek néhány nappal később jelentette be, hogy Magyarország az idén alkalmazná a rendkívüli alkoholtartalom-növelést, amelyet Tornai Tamás szerint visszamenőleges hatállyal, a HNT-kezdeményezés időpontja óta leszüretelt szőlőknél is végrehajthatnának a termelők.

Hazai információk szerint máig összesen nyolc tagország kérte a 0,5 százalékos kiegészítési lehetőséget, amelynek engedélyezéséről még nem döntött az illetékes brüsszeli testület.

Mivel nálunk a szüret már hetekkel ezelőtt megkezdődött, Magyarország érdeke az lenne, ha Brüsszel a tagállami igényeket „nem várná össze", hanem a kezdeményezés sorrendjében – vagyis a magyar kérést rövid időn belül napirendre tűzve - külön-külön döntene azokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.