Négyszerezés

Felfutóban a napelempiac - csak süssön hozzá a nap is

A napelemek iránti globális kereslet felfutása nyomán egyre bővülő exportpiacokkal számol egy magyar tulajdonú, székesfehérvári cég. Igény esetén rövid időn belül a jelenlegi három-négyszeresére is képes növelni termelését.

2014.09.16 11:18ma.hu
Fotó: Jüllich Glas

A Jüllich Glas Solar a hazai piacon főként a háztartási méretű kiserőművekre koncentrál, emellett oktatási programokban és környezetvédelmi kezdeményezésekben is részt vállal - áll a cég hírlevelében.

Az 1984-ben alapított Társaság a megújuló energiaforrások hasznosításának ütemes növekedésére alapozva indította be 2011-ben napelemgyártó üzemét Székesfehérváron, a Sóstói Ipari Parkban. Az akkor megfogalmazott várakozások mára beigazolódtak: a szolártechnológia iránti fokozódó igény Magyarországon is tapasztalható, a legnagyobb piacokon pedig akár készlethiány is kialakulhat.

Mint dr. Warvasovszky Donát, a solar üzletág vezetője elmondta, a kínai napelemek Európába irányuló exportjának korlátozása nyomán javult az itteni gyártók versenyképessége, továbbá az ár mellett ismét előtérbe került a magas minőség. A hosszú élettartam és a megbízható működés érdekében a Jüllich Glas kizárólag elismert nagy beszállítóktól származó alapanyagokat használ.

A vállalat jelenleg kizárólag szilíciumkristályos paneleket gyárt, az értékesítés zömét ezen belül is a polikristályos napelemek teszik ki. Egy 2009-ben indult, mintegy 800 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében kifejlesztették az üvegbe integrálható napelem- cellát, amelynek gyártását egyedi igények szerint végzik. A hosszú távú tervek között szerepel a vékonyfilmes, nanotechnológiás termékek előállítása is. A 13 ezer négyzetméteres gyártócsarnokban évente 20-25 ezer napelem-panel készül. Az üzemben mintegy 40 fő dolgozik, az aktuális kereslet függvényében változó munkarendben. A Jüllich Glas Solar árbevétele évente 1,2 milliárd forint körül alakul, adózott eredménye tavaly 120 millió forint volt.

A napelemgyártás mögött a 30 éves múltra visszatekintő Jüllich Glas Holding áll, amely az üvegiparban erős pozíciókat épített ki hazánkban és a környező országok piacain egyaránt. A legyártott napelemek döntő többsége jelenleg idehaza talál gazdára, de a társaság egyre több nyugat-európai projektcéggel is kapcsolatban áll. Az általuk végzett tesztek és laborvizsgálatok igazolják a kiváló minőséget, így fokozatosan a kontinens piaca is megnyílik a Jüllich Glas Solar előtt.

Magyarországon az úgynevezett háztartási méretű (50 kVA-nél nem nagyobb teljesítőképességű) kiserőművek elterjedése hajtja a keresletet. A cég várakozásai szerint ez a tendencia a továbbiakban is fennmarad, tekintve, hogy a jelenlegi szabályozás kedvez a decentralizált energiatermelés e formájának. A napkollektorok népszerűsége ugyanakkor jelentősen csökkent, a forgalom a korábbinak mintegy tizedére esett vissza. Warvasovszky Donát szerint a hazai lakosság egyre tudatosabb szemléletmódja két szinten is tetten érhető. Egyrészt a napenergia saját célú hasznosítása iránti fokozódó igényben, másrészt az ehhez felhasznált termékek minősége terén.

A tiszta energiatermelés elkötelezettjeként a Jüllich Glas Solar saját energiaigényének egy részét is napelemekkel fedezi: az üzem mellett működő kiserőmű a jelenlegi fogyasztás mintegy 25 százalékát képes megtermelni. A takarékos LED-világítás bővítésével ez az arány növekedni fog, a cél pedig az, hogy a szükséges áramot teljes egészében napenergiából nyerjék. A cég ezen felül több oktatási, környezetvédelmi és egyéb, megújuló energiával kapcsolatos kezdeményezésben is szerepet vállal.

Együttműködik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával, és gyakorlati bemutatókkal részt vesz az OKJ-s napelem-szerelő tanfolyamokban is. Beszállítóként jelen van számos intézmény energetikai korszerűsítésénél – Székesfehérváron készültek például a Vígszínház épületére, vagy a Patrona Hungariae Gimnázium tetejére telepített napelemek is – valamint új projekteknél is.

A Jüllich Glas Solar nevéhez fűződik egyebek mellett a felcsúti labdarúgó-stadion napkollektoros rendszerének kiépítése, vagy a Dunán idén áprilisban átadott, a folyami hajók szennyező anyagainak begyűjtésére és kezelésére szolgáló Zöld Sziget napelemes berendezése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.