Ukrán válság

Újabb történelmi mélyponton a rubel a dollárhoz képest

Az orosz nemzeti valuta dollárhoz viszonyított árfolyama történelmében először emelkedett a 38-as szint fölé.

2014.09.15 23:30MTI

Újabb történelmi mélypontra süllyedt a rubel árfolyama a dollárhoz képest a moszkvai értéktőzsdén.

Az orosz nemzeti valuta dollárhoz viszonyított árfolyama történelmében először emelkedett a 38-as szint fölé.

A rubel dollárhoz viszonyított árfolyama a kereskedés megkezdését követően percek alatt a történelmi szint alá zuhant. 1 dollárért közép-európai idő szerint 8 óra 10 perckor már 38,02 rubelt adtak. Az előző kereskedési nap zárásakor jegyzett értékhez képest ez 24 kopejkás emelkedést jelent. 10 perc múlva már 38,038-ra süllyedt a rubel a dollárhoz képest.

A tőzsdenyitáskor az orosz nemzeti valuta árfolyama az euróhoz, valamint az euróból és dollárból álló valutakosárhoz képest is csökkent.

Az euró az értéktőzsdei nyitáskor 25 kopejkával erősödött a rubelhez képest. Egy rubel 49,20 rubelt ért közép-európai idő szerint 8 óra 10 perckor.

Eközben a rubel árfolyama az euróból és dollárból álló valutakosárhoz képest 43,05-ra gyengült és az árfolyamcsökkenés nem állt meg később sem.

Legutóbb a múlt csütörtökön jutott történelmi mélypontra a rubel dollárhoz viszonyított árfolyama. Azt megelőzően jelentette be Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke hogy az uniós tagállamok jóváhagyták az Oroszországot a délkelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt sújtó új szankciókat.

A múlt pénteken hatályba léptetett büntetőintézkedések az orosz védelmi és energiaipar hat óriás vállalatát, illetve állami tulajdonban lévő nagybankokat érintik.

Az uniós gazdasági szankciókat az orosz pénzügyi, energetikai és hadiipari szektort érintő amerikai kényszerintézkedések kísérik, amelyek bevezetését csütörtökön jelentette be Barack Obama amerikai elnök.

Szergej Hesztanov közgazdász az orosz RSZN rádiónak azt mondta, hogy az év végére 1 dollár 39-40 rubelbe is kerülhet.

Vaszilil Olejnyik, az IT Invest orosz szakértője a rubel történelmi gyengülését az új uniós és amerikai szankciókkal és az olajár esésével magyarázta. Azt mondta, hogy bármilyen Ukrajnával kapcsolatos rossz hír befolyásolja az orosz nemzeti valuta árfolyamát, de hozzátette, hogy a rubelt szerinte alábecsülik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.