Gazdaság-mezőgazdaság

Zala megyében jelentős károkat okozott a sok csapadék

A napokban lehullott 60-100 milliméter csapadék mintegy 200-250 milliméterrel haladta meg a sokéves átlagot.

2014.09.13 08:55MTI

Zala megyében jelentős károkat okozott a sok csapadék a vetésben, belvíz áll a táblákon, az eső lemosta a magot, a vegyszert - közölte Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke az MTI-vel.

A napokban lehullott 60-100 milliméter csapadék mintegy 200-250 milliméterrel haladta meg a sokéves átlagot. Az esőzések miatt le kellett állni a talajmunkákkal és a repce vetését sem tudták befejezni a gazdák - tudatta Süle Katalin.

A repce tervezett vetésterülete mintegy 12,5 ezer hektár, eddig csaknem 2000 hektáron került földbe a mag. A tervek szerint a megyében közel 44 ezer hektáron vetnek majd őszi növényeket: a repce mellett 23 ezer hektáron őszi búzát, 5,7 ezer hektáron őszi árpát, 2,6 ezer hektáron tritikálét és mintegy 360 hektárnyi területen pedig rozst - ismertette a megyei elnök.

A betakarítási munkákról elmondta; a napraforgó aratása (a vetésterület mintegy 5500 hektár) még nem kezdődött el Zala megyében, és még jó idő esetén sem várható, hogy a jövő hét közepe-vége előtt a munkagépekkel a földekre menjenek.

A csaknem 50 ezer hektáron termelt kukorica betakarítása október közepe táján kezdődhet el. Jelenleg a kukoricatáblák kedvező képet mutatnak, a termelők hektáronként 8 tonna körüli átlaghozamra számítanak.

Házakat, pincéket öntött el a víz

Az éjszaka hullott nagy mennyiségű eső számos Zala megyei településen okozott problémát: házakat, pincéket, udvarokat öntött el a víz - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

A szombat hajnalban érkezett közlés szerint a legtöbb bejelentés Lentiből és Letenyéről valamint az országhatár mentéről érkezett. Csömödéren a belvíz okoz problémát.

Jelentős az áradás több zalai patakon és folyón

Alig két nap alatt másfél-két méterrel emelkedett több zalai patakon is a vízszint Lenti környékén, de Zalában több folyón is árvízvédelmi készültség lépett életbe - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján közölt adatokból.

A szombat hajnali távmérési adatok szerint a Kerka-patak vízszintje Tormaföldénél két nap alatt mintegy két métert emelkedett, hajnalban 244 centiméteren állt a vízmérce, míg Bajánsenyénél ugyancsak két nap alatt másfél métert emelkedve 161 centimétert mutatott.

A Kebele-patakon is jelentős árhullám alakult ki, csütörtök óta itt is másfél métert emelkedett a vízszint, ami szombat kora reggelre elérte a 274 centimétert.

A Principális-csatorna Nagykanizsánál továbbra is lassan, folyamatosan emelkedik, szombaton hat órakor 266 centiméteren állt. Itt a szakemberek számítása szerint ezen a hétvégén 290 centiméter alatt várható a tetőzés.

A Murán éjszaka elsőfokú árvízvédelmi készültséget léptettek életbe. A folyó szintje Letenyén kora reggel 351 centiméteren állt.

A Zalán ugyancsak elsőfokú készültséget rendeltek el az éjszaka, Zalaegerszegen 178 centiméteren, Zalaapátinál 190 centiméteren állt a vízszint szombat hajnalban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.