Alapítványi tiszteletdíjak

Jótékonykodik a jegybank

Az elmúlt évtizedekben a magyar jegybank tulajdonába közel két tucat ingatlan tartozott, amelyek közül hetet üdülési, rekreációs célra használtak.

2014.09.12 11:22MTI

Az MNB-alapítványok jegybanki tisztségviselői közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át tiszteletdíjukat jótékony célokra - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel, egyben arról is tájékoztattak, hogy ki melyik szervezetnek utalja át tiszteletdíját.

Az MNB azt is megerősítette, hogy s közölte, hogy az MNB nem vesz részt az Országgyűlés költségvetési bizottságának szeptember 15-re összehívott ülésén, ezt ismételten azzal indokolják, hogy a jegybank független a kormánytól, egyúttal független az ellenzéki pártoktól és a pénzpiaci lobbiktól is, és "törvénytelen eljárásban továbbra sem vesz részt" .

A jegybank pénteki közleményében kiemeli: továbbra is minden, jogszabályban meghatározott beszámolási kötelezettségének eleget tesz. Ennek keretén belül beszámol a jegybank tevékenységéről az Országgyűlés gazdasági bizottságának, valamint rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot. Emellett működését folyamatosan ellenőrzi az Állami Számvevőszék, munkatársai jelenleg is vizsgálatot folytatnak az MNB-nél.



Az MNB úgy fogalmaz: "annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jegybanki eszközrendszert és forrásokat - elsődleges céljának és alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül - továbbra is az átlátható és fenntartható gazdálkodás elvének érvényesítésével működteti, egyes politikai pártok, élükön a jegybank közjót szolgáló tevékenységét sikertelenül megkérdőjelező Magyar Szocialista Párttal, valótlan állításokkal vádolják a jegybank vezetését".

A jegybank visszautasítja "az MSZP, többek között Burány Sándor képviselő hamis állításait, miszerint a jegybanki vezetők alapítványi tisztségük révén jelentős tiszteletdíjat vesznek fel".

Ezzel kapcsolatban a jegybank kifejti: az MNB-nek a nemzeti intézmények körében betöltött jelentősége és szerepe különös felelősséggel jár. E felelősségvállalást szem előtt tartva az MNB döntéseit minden esetben a jegybank működési rendjét meghatározó külső és belső szabályoknak megfelelően hozza meg, feladatai végrehajtása során - független intézményként - csak a jogszabályoknak van alárendelve. Az MNB közpénzből gazdálkodik, döntéseivel - így például alapítványai létrehozatalával - az MNB közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt.

A magyar jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának legfontosabb céljai és eszközei megegyeznek más európai jegybankok felelősségvállalási stratégiáival. E programnak a jegybanki munkavállalókra vonatkozó része ugyancsak megegyezik számos más európai központi bank stratégiájával. Oktatási, illetve rekreációs központtal rendelkezik például a német, az angol, a belga, a portugál, az osztrák, a cseh, a lengyel és a román jegybank - írja az MNB.

Hozzáfűzi azt is, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar jegybank tulajdonába közel két tucat ingatlan tartozott, amelyek közül hetet üdülési, rekreációs célra használtak. Ezt az üdülőhálózatot a jegybank korábbi vezetése 2009-ig felszámolta, vagyis az MNB jelenleg egy képzési és szabadidő központtal rendelkezik.

A jegybank egyben tételesen közölte azt is, mely jegybanki vezető mely szervezetnek utalja át alapítványi tiszteletdíját. Ebből kiderül többek között, hogy Matolcsy György elnök az Összefogás az Államadósság Elleni Alapnak, és a Minden Gyerek Lakjon Jól! alapítványnak, Balog Ádám alelnök pedig szintén az államadósság elleni alapnak, valamint a Szent Erzsébet Szeretetotthon Alapítványnak ajánlja fel tiszteletdíját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.