Döntött a bíróság

Nem alkalmazhat multilaterális bankközi díjat a MasterCard

Helybenhagyta az első fokú törvényszék döntését csütörtökön az Európai Unió Bírósága, jogerősen megtiltva ezzel a MasterCardnak, hogy az Európai Unióban úgynevezett multilaterális bankközi díjat alkalmazzon.

2014.09.11 11:58MTI
freedigitalphotos.net/Rawich

A díj alkalmazásának megtiltásáról még 2007-ben határozott az uniós versenyhatóságként eljáró Európai Bizottság, ám a MasterCard minden lehetséges jogi fórumon megtámadta a döntést, a csütörtöki ítélet ellen viszont már nincs hova fellebbezni.

Brüsszel úgy látta, hogy a multilaterális bankközi díj alsó küszöbértéket jelent a kereskedőkkel szemben felszámított díjak esetében, korlátozva ezáltal az árversenyt.

A multilaterális bankközi díjak alkalmazása azt jelenti, hogy az adott cég a kiskereskedelmi egységekben történt minden egyes fizetésre felszámol egy díjat, ami növeli a kiskereskedők kártyaelfogadási költségeit, ez esetben anélkül, hogy bizonyítható módon javította volna a hatékonyságot.

A multilaterális bankközi díj önmagában nem törvényellenes, a MasterCardéhoz hasonló nyílt fizetőkártya-rendszer üzemeltetése esetén azonban csak akkor áll összhangban az uniós versenypolitikai szabályokkal, ha hozzájárul a műszaki és gazdasági haladáshoz és a vásárlók hasznát szolgálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.