Fejlesztési stratégia

FM: a minőségi élelmiszerek előállítását és forgalmazását ösztönöznék

Várhatóan még ebben az évben a kormány elé kerülhet az élelmiszeripar fejlesztési stratégiája. Ezen koncepció nyomán az élelmiszeripar több százmilliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat.

2014.09.10 10:57MTI
freedigitalphotos.net/dan

A minőségi élelmiszerek előállítását és forgalmazását kívánja ösztönözni Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkársága - erről az államtitkárság vezetője beszélt szerdán Budapesten újságírók előtt egy háttérbeszélgetésen.

Zsigó Róbert elmondta: az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárság továbbra is szigorúan fellép az élelmiszerbiztonságot veszélyeztető termelők, gyártók és forgalmazók ellen, szeretné, ha a fogyasztók megfelelő minőségű magyar élelmiszereket találnának a boltok polcain.

Ezért a jövőben az élelmiszerek minőségellenőrzésére is nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni. Vizsgálják azt is, hogy azokat az összetevőket tartalmazza-e egy-egy élelmiszer, amiket a csomagoláson feltüntetnek. Jelezte: várhatóan még ebben az évben a kormány elé kerülhet az élelmiszeripar fejlesztési stratégiája.

Ezen koncepció nyomán az élelmiszeripar több százmilliárd forintos fejlesztési forráshoz juthat. Ezeknek a forrásoknak a nagyságát azonban még nem konkretizálta, mondván nincs elfogadva a stratégia.

Zsigó Róbert kitért arra: a magyar élelmiszerkönyvben nem terveznek szigorításokat, ám annak felülvizsgálata folyamatos. Leszögezte azonban, hogy az élelmiszerek minőségét garantáló összetevőket szigorúbban számon kérik majd az élelmiszer-előállító cégeken.

Annak érdekében, hogy megfelelő információkhoz jusson az államtitkárság, a közeljövőben a szakmai szervezetekkel, terméktanácsokkal belső konzultációt kezdenek.

Az államtitkárság hatékonyabban él a kommunikációs eszközökkel annak érdekében, hogy egy-egy fontos ügyről minél hamarabb és szélesebb körben tájékoztassa a nyilvánosságot. Példaként említette a szarvasgombával kapcsolatos "pestos" ügyet, amelyet a nyáron kellett felgöngyölíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.