Green Building

Az FHB befektető cégéjé lett a Skanska irodaház

A 17 800 négyzetméteres irodaház megkapta a LEED Platínium minősítés, ami azt jelenti, hogy a magyar előírásokhoz képest 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt.

2014.09.09 19:06MTI

A Budapest XIII. kerületében lévő, Green House irodaházat 36 millió euróért az FHB csoport befektető cége, a Diófa Alapkezelő Zrt. vásárolta meg - jelentette be Linczmayer Zoltán, a Skanska Property Hungary Kft. ügyvezetője a tranzakciót bemutató sajtótájékoztatón kedden a helyszínen.

A vevő nevében Bíró Gergely vezérigazgató az MTI érdeklődésére elmondta, hogy valamivel 8 százalék alatti hozammal kalkuláltak.

Az irodaház építése 2011. tavaszán kezdődött, a beruházás értéke - akkori bejelentés szerint 32,5 millió euró volt. A 17 800 négyzetméteres irodaház megkapta a LEED Platínium minősítés, ami azt jelenti, hogy a magyar előírásokhoz képest 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt.

A mai piacon a bérlők keresik az ilyen minőségű irodaházakat, így az átadást követő 8 hónapon belül elérték a 98 százalékos bérbeadási szintet - mondta a Skanska ügyvezetője. A zöld jelleget geotermikus- és napenergia hasznosítással érték el, de locsolásra és wc-öblítésre felhasználják az esővizet is.

A befektetők jelenleg inkább Varsó, Prága és Bukarest felé fordulnak, ezért örült a Skanska, hogy magyar cég vásárolta meg az irodaházat - mondta Linczmayer Zoltán.

A Diófa Alapkezelő Zrt. a magánnyugdíjpénztári rendszert érintő változásokat megelőzően kizárólag az Évgyűrűk Nyugdíjpénztár vagyonkezelésére létrehozott intézmény volt. A pénztári szektort érintő jogszabályi változásokkal együtt járt a régi üzleti modell ellehetetlenülése, ami tulajdonosváltást vont maga után. Az új tulajdonos 2011 elején Lantos Csaba vagyonkezelő cége lett.

Két és fél éves eredményes működés után 2013 szeptemberében az FHB Jelzálogbank Nyrt. megvásárolta a társaság részvényeit, és így az Alapkezelő FHB Bankcsoport tagjai közé került.

A Diófa Alapkezelő Zrt. összesen négy ingatlanalapot kezel, melyek nettó eszközértéke együttesen megközelíti a 30 milliárd forintot. A négy alapban összesen több mint húsz - különböző funkciójú - ingatlan található. A korábban fejlesztési céllal vásárolt telkek mellet az utóbbi időben számos jövedelemtermelő ingatlannal bővült a portfolió. Az alapkezelő intenzíven dolgozik azon, hogy az egyes alapok stratégiájának megfelelő, befektetésre alkalmas ingatlanokat vásároljon. Jelenleg is több ingatlan átvilágítása zajlik párhuzamosan, melyek együttes értéke megközelíti az 50 millió eurót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.