Dunakeszi még mindig sláger

Nem jó most a fővárostól délre lenni

A fővárosi agglomerációban az országos átlagnál jobban esett a lakáspiaci kereslet.

2014.09.10 04:30MTI

A 2008-as válságtól a múlt év végéig az országos átlag 42 százalékkal szemben, 52 százalékkal esett vissza a lakások iránti kereslet Budapest agglomerációjában - közölte saját adatai alapján az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat az MTI-vel.

A legnagyobb - 59 százalék feletti - visszaesést a fővárostól délre, délkeletre elhelyezkedő települések piacai szenvedték el, például Dunaharaszti, Érd, Százhalombatta, Szigethalom illetve Gyál és Vecsés.

Legkevésbé a Budapesttől nyugatra fekvő településeken esett a forgalom, így például Budaörsön, Budakeszin, Telkin és Zsámbékon, de a visszaesés itt is elérte a 44 százalékot.

Az agglomerációs területek lakásállományának 3-5 százaléka cserélt gazdát 2008-ban, tavaly ez az arány 1,6 és 2,2 százalék közé esett.

Az Otthon Centrum felméréséből kiderül az is, hogy az egyes agglomerációs településeken hogyan változik a kereslet, Szentendrén és környékén a fiatal, kisgyermekes családok 20-30 millió forintot adnának családi házakért, a tehetősebbek, akár 40 millió forintig is elmennek. Van kereslet az alsóbb kategóriában is a 10-15 milliós házak iránt, ezek viszont általában komolyabb felújításra szorulnak.

Solymáron sokan keresnek 30 millió forintért kínált házakat, a kínálat viszont meglehetősen szűkös. Többen keresnek építési telket is párhuzamosan, 10 millió forint körüli áron. A környék vonzereje, hogy a szomszédos II. kerülethez képest jóval olcsóbban lehet hasonló adottságú zöldterületi ingatlanokhoz jutni.

Dunaharasztiban a 10-15 milliós házak a legnépszerűbbek, legyenek ikerházak, sorházak, vagy családi házak. Budaörsön sok esetben panellakásokat vásárolnak a befektetők kiadási céllal. A településen a 20-30 millió forintos családi házak keresettek, amelyek inkább a középkategóriát képviselik.

Vác, Göd és Dunakeszi térségében szintén van kereslet a felújítandó házakra, amelyeket 6-12 millió között kínálnak. A befektetők körében sem ritka, hogy olcsóbb ingatlanokat vásárolnak, majd felújítás után drágábban próbálják meg eladni azokat. Vácon és Dunakeszin a kisebb garzonok is keresettek, 6-8 millió forint közötti áron.

Gödöllőn 6-12 millió forint között keresnek lakásokat, melyeket gyakran kiadási céllal vásárolnak meg. A vevők Pécelen a 15 millió forintért kínált házakat keresik leginkább, de nem ritka, hogy 20 milliót is szánnak egy családi házra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.