Államháztartási hiány

Az elmúlt tíz év legalacsonyabb deficitje

Az államháztartás központi alrendszerének 2014. első nyolchavi hiánya 858,8 milliárd forint volt, az augusztus havi egyenleg az elmúlt tíz év legalacsonyabb deficitjét mutatja, a havi hiány mindössze 7,4 milliárd forint volt.

2014.09.08 16:14MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

Ezen belül a központi költségvetés 1053,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 150,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 44,2 milliárd forintos szufficittel zárták az első nyolc hónapot. Az első nyolchavi deficit az éves előirányzat 87,2 százaléka.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye ugyanakkor kiemeli, hogy az év első felében a kiadások meghaladták a bevételeket, ezért a hiány nagysága nem időarányos. Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százaléka.

A közlemény szerint a gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek javították az idei augusztus végi költségvetési egyenleget.

A tárca jelezte: ezek a pozitív tendenciák a korábbi évekhez képest az év második felében várhatóan erőteljesebben érvényesülnek. 2013 első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 961,2 milliárd forintot tett ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.