Potenciál

Szénhidrogén-kutatások kezdődnek Szolnok környékén

Az O&GD Central Kft. 3D szeizmikus méréseket végez Szolnok környékén 538 négyzetkilométernyi területen, várhatóan október és január között. A munka célja a térség geológiai és szénhidrogén-potenciáljának felmérése.

2014.09.06 15:20MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/supakitmod

Az Abonytól Törökszentmiklósig, illetve Szászberektől Rákóczifalváig terjedő kutatásnál alkalmazott 3D technológia a legmodernebb kutatási módszer, és minden tartós környezeti káros hatás nélkül használható - jelezték közleményükben.

A 3D szeizmikus méréseket a magyar tulajdonú Acoustic Geofizikai Szolgáltató Kft. végzi majd több magyar alvállalkozóval közösen. Az Acoustic Kft. a mérések alatt Szolnokon egy bázist tart fenn, ezzel a tervek szerint naponta mintegy 90 embernek biztosítva munkát.

A 3D területi szeizmikus mérések elve a mesterségesen keltett, kis energiájú rezgéshullámok mélyből, visszhangszerűen felszínre visszaverődő beérkezésein, és azok érzékelővel történő mérésén alapszik. Ez a technológia jelentősen átalakult az utóbbi 15 évben a számítástechnika és a vezeték nélküli közlés műszaki megoldásainak gyors fejlődése következtében. A mostani felméréshez Magyarországon eddig ilyen léptékben nem alkalmazott vezeték nélküli érzékelőket használnak majd.

Magyarországon a szeizmikus kutatásokat a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal felügyeli, és elsősorban a bányatörvény szabályozza. A vállalatok kötelesek minden technikai tervet bemutatni és a hatóságok jóváhagyását beszerezni.

A bányatörvény rendelkezése szerint a bányakapitánysági engedélyek birtokában a vállalat levélben köteles értesíteni a mérés által érintett földtulajdonosokat a tervezett munkákról, a kutatások megkezdését megelőzően legalább 8 nappal. A méréseket geodéziai előkészítés előzi meg, így jelzik a későbbiekben telepítendő érzékelők és a vibrálási pontok pontos helyét. A mérések során esetlegesen keletkező taposási kárt a kutatás megrendelője köteles a bányatörvény alapján megtéríteni.

A kutatási időszak végén az O&GD Central Kft. geológusai a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal számára jelentést készítenek, amelyben bemutatják a terület geológiai adottságait, és megbecsülik a szénhidrogén-potenciált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.