Ha elhúzódna (márpedig el fog) az ukrán válság

Románia felkészült egy esetleges téli gázellátási válságra

Románia felkészült egy esetleges téli gázellátási válságra, ami az orosz-ukrán konfliktus nyomán alakulhat ki.

2014.09.02 17:45MTI
Freedigitalphotos Vichaya Kiatying-Angsulee

Razvan Nicolescu, román energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter a dél-romániai Urziceni városban vett részt kedden a román Romgaz állami gázkitermelő vállalat egyik kibővített tározójának átadásán.

Kijelentette: nem zárható ki, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt gázellátási válság alakul ki a télen. Szerinte ez nem lenne meglepő, és Románia felkészült egy ilyen helyzetre. "Több forgatókönyvvel is számolunk a gázellátásban, de egyik szerint sem fog szenvedni Románia lakossága" - mondta a miniszter.

Az új beruházással 100 millió köbméterrel nőtt Románia gáztározási kapacitása. A miniszter elmondta, hogy 2,5 milliárd köbméter gázt tárolnak télen, ami elegendő lesz bármilyen válsághelyzetre.

A miniszter szerint Romániának egyelőre korlátozott az a képessége, hogy szomszédait is segítse gázzal.

Románia évente 11 milliárd köbméter gázt termel ki az OMV Petrom és a Romgaz vállalatokon keresztül, és 2,5-3 milliárd köbmétert importál Oroszországból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.