TakarékBank

December 10-éig létrejön a takarékok megújult közössége

A TakarékBank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 33 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért.

2014.09.01 10:19MTI

December 10-éig létrejön a takarékszövetkezetek megújult közössége; ennek egyik lépéseként újabb tizenöt takarékszövetkezettel bővült a takarékok garanciaközössége - közölte a TakarékBank hétfőn.

A TakarékBank Igazgatósága augusztus 30-i hatállyal újabb tizenöt takarékszövetkezetre vonatkozóan bocsátotta ki az integráció egységes kockázatkezelési szabályzatait. A döntés értelmében a TakarékBank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és immár 33 hitelintézet ezentúl egyetemlegesen felelnek egymás kötelezettségeiért.

December 10-éig folyamatosan kiépül a megújuló takarékszövetkezeti szektor garanciaközössége, amelynek révén az ügyfelek megtakarításai kettős védelmet élveznek majd, és amellyel az ország egyik legbiztonságosabb és legátláthatóbb gazdálkodású hitelintézeti szövetsége jön létre - áll a közleményben.

A közleményben kiemelik, hogy miközben lassan a végéhez közeledik a szövetkezeti hitelintézeti szektor megtisztulása, az elmúlt évtizedekből örökölt problémák feltárása és orvoslása, jó ütemben halad a takarékszövetkezetek új együttműködésének kiépítése. Mára csaknem teljesen lezárult annak az átfogó átvizsgálásnak a kiértékelése, amelyet az integrációs törvény előírásai szerint a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. indított a szövetkezeti hitelintézeti szektoron belül, hogy felmérje a szektor szereplőinek állapotát és kockázati tényezőit. Az átvizsgáláson átesett és a szigorú feltételeknek megfelelő szövetkezeti hitelintézetek az év végéig fokozatosan válnak tagjaivá a szektor teljes körű, egyetemlegességen alapuló garanciaközösségének. A már korábban csatlakozott 18 tag mellé, most további tizenöt szövetkezeti hitelintézet lépett be ebbe a körbe, így az SZHISZ-szel és a Takarékbankkal együtt már összesen 35 tagja van a garanciaközösségnek.

A garanciaközösség tagjainál egységes kockázatkezelési szabályzatokat vezetnek be, például kockázati stratégia, hitelkockázat-kezelési szabályzat, ügyfél- és partnerminősítési szabályzat, likviditási kockázatkezelési szabályzat, és befektetési szabályzat. A Takarékbank igazgatósága folyamatosan - de legkésőbb 2014. december 10-éig - dönt arról, hogy mely időponttól bocsátja ki az adott szövetkezeti hitelintézet számára az egységes kockázatkezelési szabályzatokat, illetve hogy az adott szövetkezeti hitelintézet mely időponttól keletkezett kötelezettségeire terjed ki az egyetemlegesség.

Kiemelték, hogy a garanciaközösség révén az SZHISZ, a TakarékBank és az összes szövetkezeti hitelintézet tőkeereje és likviditása a rendelkezésre áll majd az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított betéteken felüli megtakarítások védelmére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.