Második negyedévi német GDP-növekedés

Erre táncol majd a tőzsde a jövő héten

EKB-kamatdöntés és feldolgozóipari BMI adatok érkeznek a 36. héten.

2014.08.30 12:25MTI
Forrás: Wikipedia

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülése és a nagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóiparának augusztusi teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-indexek (BMI) mozgathatják majd a tőzsdei árfolyamokat a jövő héten.

Minden bizonnyal az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülése sajátítja ki a piacok figyelmét a jövő héten, különös tekintettel arra, hogy Mario Draghi EKB-elnök múlt hét pénteki Jackson Hole-i beszédével alaposan felkavarta az állóvizet.

A beszédből az elemzők többsége egyértelmű utalásokat hallott ki a mennyiségi monetáris enyhítő intézkedések küszöbön álló euróövezeti alkalmazásáról. Mario Draghi kijelentette, hogy "minden szükséges eszközt" készek alkalmazni az infláció további lassulásának megállítására. Márpedig az Eurostat pénteken közzétett előzetes adatai szerint augusztusban 0,3 százalékra lassult az éves infláció az euróövezetben a júliusi 0,4 százalékról.

A hetet azonban két, a piacok által szoros figyelemmel követett makrogazdasági teljesítménymutató nyitja, megadva az alaphangot is a heti kereskedéshez: a kínai feldolgozóipari termelés alakulása és a második negyedévi német GDP-növekedés.

A kínai feldolgozóipari termelés alakulásának világgazdasági jelentőséget tulajdonítanak a piacok. Csökkenése és emelkedése is egyaránt rá szokta nyomni bélyegét a tőzsdei árfolyamok globális alakulására.

Hétfőn két kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index is megjelenik augusztusra vonatkozóan, a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) indexe és a Markit Economics gazdaságkutató intézet indexe. Elemzők az indexek kismértékű csökkenését jelzik előre, de továbbra is 50 pont feletti, a teljesítmény növekedését jelző értékekkel.

A kínai mutatók egy valóságos BMI-áradatot nyitnak meg hétfőn: a Markit Economics közzéteszi az euróövezeti BMI mellett az egyes európai országokét is, egyebek között a német, a francia, az olasz, a spanyol indexeket is. Hétfőn látnak napvilágot még közvetlen régiónk országainak indexei is, a magyar mellett a lengyel és a cseh. Kedden az Egyesült Államok feldolgozóipari BMI adatai egészítik ki az európai mutatók sorozatát.

Elemzők a fontosabb indexekre, az euróövezetire és a németre változatlan, 50 pont feletti értékeket jeleznek előre. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének a lassulására, a magasabb 50 pont feletti pedig gyorsulásra utal.

Szerdán a BMI-jelentések a feldolgozóiparról a szolgáltatóiparra váltanak át, a sor elején ismét a kínai indexekkel, amit az európai országoké, valamint az euróövezeti összesített index követ majd. Elemzők változatlan, illetve kismértékben csökkenő, de 50 pont feletti értékeket várnak. Az Egyesült Államok szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexei csütörtökön csatlakoznak a sorhoz.

Pénteken a júliusi német ipari termelési adatok és a második negyedévi euróövezeti GDP-növekedés zárja a piacbefolyásoló jelentőségű makroadatok jövő heti sorozatát.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.