A betétesek biztonsága érdekében

Visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét az MNB

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, az SZHISZ pedig a betétesek biztonsága érdekében kizárta a takarékszövetkezetet integrációs rendszeréből.

2014.08.29 17:03MTI
freedigitalphotos.net/anankkml

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét - közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül az Alba Takarékszövetkezetet. Emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról.

A jegybank betét-kifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, az SZHISZ pedig a betétesek biztonsága érdekében kizárta a takarékszövetkezetet integrációs rendszeréből.

A jegybank tájékoztatása alapján a szövetkezeti integrációról rendelkező törvény szerint ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. A pénteken közzétett jegybanki határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.

A Magyar Nemzeti Bank ezzel párhuzamosan ez év augusztus 29-től felügyeleti biztosok kirendeléséről döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betét-kifizetési tilalmat rendelt el.

A jegybank egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását.

A felügyeleti biztosok pénteken átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről - tájékoztat a jegybank.

Az MNB engedély-visszavonó határozatának hatályossá válását követően pedig az Alba Takarékszövetkezetnél meglévő betétösszegek esetében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján.

A szövetkezeti integrációs törvény szerint az ezen összeghatár feletti betétrészek, valamint az OBA által nem biztosított betéteket a Takarékbank Zrt. fizeti ki a betéteseknek, amire a takarékszövetkezetnél még meglévő likvid eszközök nyújthatnak fedezetet. Ennek mértékét az Alba Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok állapítják meg.

A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA és a Takarékbank Zrt. tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről. Az Alba Takarékszövetkezet ez év június végi adatok szerint mintegy 15 ezer betétessel rendelkezik. Működési területe jellemzően Fejér megye és környéke egy részét öleli fel.

A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerint piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, nem érte el a 0,5 ezreléket sem. A takarékszövetkezeti szektor helyzete - ellentétben ezen egyedi intézménnyel - összességében stabil - tartalmazza a tájékoztatás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.