Állami fajtaelismerés előtt állnak

Két új tojóhibridet nemesített a Bábolna TETRA

Az egyik új hibrid a fehér mészhéjú tojást termelő Leghorn típusú tojótyúk, melyhez hasonlót Magyarországon 30 éve nem nemesítettek, a másik fajta a barna héjú tojást termelő TETRA Amber.

2014.08.29 13:29MTI
freedigitalphotos.net/Simon Howden

A Kaposvári Egyetemmel együttműködésben két új tojóhibrid fajtát nemesített a Bábolna TETRA Kft. A tenyésztés kétéves folyamatának végén az állatok állami fajtaelismerés előtt állnak - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.

A társaság tájékoztatása szerint a nemesítés során kutatók és gyakorlati szakemberek közösen dolgozták ki a forgalomba hozatalhoz szükséges tartástechnológiai útmutatókat, melyeket több nyelven is elkészítettek.

A projekt összköltsége 590 millió forint volt, melyből 309 millió forintot uniós támogatás biztosított. Az egyik új hibrid a fehér mészhéjú tojást termelő Leghorn típusú tojótyúk, melyhez hasonlót Magyarországon 30 éve nem nemesítettek, a másik fajta a barna héjú tojást termelő TETRA Amber.

A Bábolna TETRA tárkányi telephelyén az első tenyészállomány a közelmúltban fejezte be tojástermelését.

A projekt keretében a Kaposvári Egyetemen vadonatúj EU-konform ketreces és zárttéri tartástechnológiánál is vizsgálták az állatokat és a tojásokat. Az eljárások között a legkorszerűbb módszerek, computer tomográfia, molekuláris genetikai vizsgálatok is szerepeltek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.