Nemzeti Energiastratégia

Gáz: nemzetstratégiai jelentőségű, hogy az állam vegye meg az önkormányzati tulajdont

A nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített összefonódáshoz nem kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni.

2014.08.28 20:17MTI

Nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány a Fővárosi Gázművek fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő részesedésének az állam javára történő megszerzését - az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti, hogy az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megszerzi a Fővárosi Gázművek Zrt.-nek a fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő 50 százalékos részesedését, plusz egy "A" sorozatú részvényt, valamint további egy "B" sorozatú részvényt.

A nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített összefonódáshoz nem kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni.

A Fővárosi Gázművek kisebbségi részesedését, 49,83 százaléknyi tulajdoni hányadot már megvásárolta az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az év elején az RWE Gas International N.V.-től. Ezt az összefonódást a kormány akkor szintén nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, azzal indokolva, hogy a fogyasztók megfizethető energiaellátása a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célkitűzésnek megfelelően kizárólag az állami szerepvállalás megerősítésével, azon belül jelentős piaci részesedéssel rendelkező földgázpiaci társaságokban társasági részesedés megszerzésével érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.