15 nap

Kapuvári húsgyár: újabb pályázat a vagyonra

Szeptember közepén jelenik meg az újabb pályázat, amely tizenöt napos beadási határidőt biztosít az indulóknak.

2014.08.28 01:30MTI

Újabb pályázatot írnak ki a tavalyelőtt leállított kapuvári húsgyár vagyonára, miután az előző kör nyertese a határidőig nem fizette ki a vételárat, ezért felmondták a vele kötött szerződést - közölte szerdán az MTI érdeklődésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kovács Csaba elmondta: szeptember közepén jelenik meg az újabb pályázat, amely tizenöt napos beadási határidőt biztosít az indulóknak; a feltételek megegyeznek a korábbi körökével, így továbbra is előnyt élvez az a jelentkező, amelyik egyben tesz ajánlatot a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. vagyonára.

Július 17-én tájékoztatta az MTI-t az NRN ügyvezetője arról, hogy a kapuvári húsgyár felszámolóbiztosai felmondták a közel két éve álló gyár vagyonára kiírt pályázat nyertesével kötött szerződést, mivel a cég sem a 40 napos határidő, sem a nyolc napos türelmi idő lejártáig nem utalta át a vételárat, így a jogszabályok adta lehetőséggel élve szerződést bontottak vele.

Már akkor jelezte: minél hamarabb ismét meg kívánják pályáztatni a Kapuvári Hús Zrt. és a tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. vagyonát, mégpedig együttes kiírással, ahogyan azt korábban is tették.

Kovács Csaba május 21-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy két szaúd-arábiai befektető magyarországi cége vásárolta meg a két éve leállt, azóta felszámolás alatt lévő kapuvári húsgyár vagyonát. A vételár pontos megjelölése nélkül annyit árult el, hogy a két társaságért kért 1,1 milliárd forint több mint felét kínálta a vevő, aki szarvasmarha-feldolgozásra kívánta átállítani az eddig sertéshús-termékeket készítő üzemet.

A vevő - amely megszerezte a Kapuvári márkanevet is - azt tervezte, hogy a vételár kifizetését követően, pár hónapon belül indítja újra és folyamatosan futtatja fel a termelést, amellyel elsősorban a kelet-európai piacokat célozza meg - ismertette akkor az NRN Kft. ügyvezetője.

A Kapuvári Hús Zrt. felszámolását a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy 2012. szeptember 17-én, hetekkel a termelés leállása után benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság. A Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. vagyonát először tavaly áprilisban, majd júniusban hirdették meg, együttesen mintegy kétmilliárd forintért, de egyik esetben sem érkezett érvényes ajánlat.

A zrt. vagyonának irányára ezeken a pályázatokon mintegy 1,5 milliárd, a kft.-é körülbelül 450 millió forint volt, de később csökkentették az árat. A határidőig akkor mintegy 120 hitelezői bejelentést nyújtottak be, összesen mintegy 7,6 milliárd forint értékben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.