2,1 százalék

Nem változott az alapkamat

Változatlan szinten, 2,1 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden.

2014.08.26 14:16MTI
Forrás: MTI

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak és összhangban van a jegybank korábbi kommunikációjával. A monetáris tanács legutóbb július 22-én csökkentette az alapkamatot, 2,3 százalékról 2,1 százalékra.

A döntést követően a jegybank bejelentette: véget ért a két éven át tartó, összesen 490 bázispontos kamatcsökkentési ciklus. Matolcsy György jegybankelnök közölte azt is, hogy az MNB "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy az alapkamat 2015 végéig ezen a szinten marad.

A jegybank 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt. A Reuters hírügynökség múlt heti felmérésén 16 elemzőből 15 számított kamattartásra, és mindössze egy szakember vélte úgy, hogy újabb 10 bázisponttal csökkenhet az irányadó ráta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.