MNB

Csökkenő taglétszám mellett nőtt a pénztárak által kezelt vagyon

A jegybank honlapján közzétett adatok szerint az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám 2014. második negyedév végén közel 1,18 millió volt, egy év alatt 2,6 százalékkal csökkent.

2014.08.24 21:30MTI

Tovább csökkent idén az első fél évben a nyugdíj- és egészségügyi pénztárak taglétszáma, az általuk kezelt vagyon és tagdíjbevétel - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) második negyedéves jelentéséből.

A jegybank honlapján közzétett adatok szerint az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám 2014. második negyedév végén közel 1,18 millió volt, egy év alatt 2,6 százalékkal csökkent. A pénztárak egyéni számlán jóváírt tagdíjbevételei és kezelt vagyona egyaránt nőtt az első fél évben, előbbi 9,2 , utóbbi pedig 12,9 százalékkal.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelt vagyona június végére elérte az 1056,6 milliárd forintot, melynek 60 százaléka magyar állampapírban található.

A magánnyugdíj-kasszáknál a korábbi tendencia folytatódott, mindössze 6 magánnyugdíjpénztár 61,5 ezer tagot számlált idén, a második negyedév végén, amely mintegy 3,5 százalékos csökkenés. Az általuk kezelt vagyon 8,6 százalékkal nőtt, 203,1 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban.

Az egészségpénztári taglétszám 2014. első fél évében a korábbi időszakokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, ami a kilépők és a tagdíj nemfizetés miatt kizárt tagok magas számával magyarázható, melyet az új belepők jelentős száma sem tudott ellensúlyozni. Így a taglétszám a fél év végére 1,021-re mérséklődött.

A piacon működő önkéntes egészségpénztárok száma 31-re csökkent, melyeknek első féléves tagdíjbevétele gyakorlatilag nem változott, megfelel a tavalyi év azonos időszaki értékének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.