Makroadatok

A jövő hetet Németország fogja uralni

Elsősorban német makrogazdasági adatok alapján tájékozódhatnak a jövő héten az európai gazdasági helyzet alakulásáról a befektetők, bár a hét utolsó munkanapján néhány euróövezeti mutató is igazodási pontként szolgálhat.

2014.08.23 10:55MTI
Forrás: Wikipedia

Hétfőn teszi közzé a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) az augusztusi német üzleti hangulatindexét. Az intézet havi rendszerességgel méri fel és számszerűsíti a gazdasági szereplőknek az aktuális gazdasági helyzetre, valamint hat hónapra előre szóló kilátásokra vonatkozó szubjektív megítélését. Elemzők az üzleti hangulatindex előző havi 108 pontról 107 pontra csökkenésére számítanak. Tapasztalati alapon az indexnek a várttól elmaradó értéke gyengíteni, a vártnál jobb értéke pedig erősíteni szokta az eurót.



A német gazdaság ellenkező, fogyasztói oldalán uralkodó hangulatról kapunk szerdán tájékoztatást a GfK gazdaságkutató intézet havi rendszeres felméréséből. Elemzők a mutatóra az előző havival megegyező 9,0 pontos értéket jeleznek előre.

Kedden a német (és olasz) előzetes fogyasztói árindex alakulása ad betekintést a kiskereskedelmi árak augusztusi alakulásába, pénteken pedig a német kiskereskedelmi forgalom júliusi adataival ismerkedhetünk meg. Előrejelzések szerint a júliusi kiskereskedelmi forgalom 1,5 százalékkal lesz magasabb az egy évvel korábbinál, szemben a júniusi 0,4 százalékos növekedéssel.

Csütörtökön az augusztusi német munkanélküliségi adatok nyújtanak majd némi tájékoztatást a gazdasági helyzet foglalkoztatásra gyakorolt hatásáról. Elemzők a munkanélküliek számának csekély csökkenését, illetve az előző havival megegyező, 6,7 százalékos munkanélküliségi rátát jeleznek előre.

Az euróövezetből pénteken várhatók fontosabb adatok, a fogyasztói árindex előzetes augusztusi alakulása, valamint a júliusi munkanélküliségi ráta. Az éves fogyasztói árindex valószínűleg 0,3 százalékra csökken a júliusi 0,4 százalékról, a munkanélküliségi ráta pedig változatlanul 11,5 százalék lesz.

Az Egyesült Államokból a jövő héten a legfontosabb adat a második negyedévi előzetes GDP-növekedés lesz, amit csütörtökön tesznek közzé. Ezt megelőzően kedden megismerhetjük a tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állományának júliusi alakulását, valamint a Conference Board gazdasági kutató intézet augusztusi fogyasztói bizalmi indexét.

Az amerikai gazdaság egyik utolsó gyenge láncszeme, az ingatlanpiaci forgalom megítéléséhez az új lakások értékesítésének júliusi alakulásáról tudhatunk meg közelebbi adatokat hétfőn, majd a használt lakások forgalmának állásáról csütörtökön. Elemzők mindkét piacon forgalomnövekedést várnak.

Az Egyesült Államokban a fogyasztói hangulat augusztusi állásáról a Reuters/Michigan index ad majd tájékoztatást pénteken, a Chicago környéki iparvidék feldolgozóipari teljesítményének augusztusi alakulásáról pedig a beszerzésimenedzser-index (BMI), szintén pénteken. Elemzők mind a Reuters/Michigan index, mint a Chicago BMI számottevő emelkedését jelzik előre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.