Emmi

A költségvetés 2,64 milliárdot biztosított nyári szociális gyermekétkeztetésre

A települési önkormányzatok feladatellátásának támogatására szánt összeg 240 millió forinttal nőtt az előző évekhez viszonyítva.

2014.08.22 14:03MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

Ez derül ki Rétvári Bence államtitkárnak a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére adott írásbeli válaszából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az Országgyűlés honlapján közzétett válaszban utal arra, hogy a szociális nyári gyermekétkeztetés állami támogatása, ezzel az önkormányzati feladatellátás segítése már évek óta folyik.

Hangsúlyozza, hogy a kormány 2010-2014 között a központi költségvetési többletforrás biztosításával, a szabályozás változtatásával kiemelt figyelmet fordított a gyermekétkeztetésre, különös tekintettel a szociálisan rászoruló gyermekekre.

A válasz alapján 2011-ig a támogatási rendszer fő problémája az volt, hogy nem vette figyelembe az egyes települések helyzetét, lehetőségeit, a támogatás nem volt megfelelően célzott, hiszen addig valamennyi települési önkormányzat ugyanolyan arányban, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 21,5 százaléka után igényelhetett állami támogatást.

Ezért 2011-től olyan támogatási rendszert vezettek be, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a forrásokat a települések helyzetének, teljesítőképességének és vállalásainak figyelembevételével osszák el.

A nyári szociális gyermekétkeztetésre költségvetési forrásból idén 2,64 milliárd forintot biztosítottak, vagyis a települési önkormányzatok feladatellátásának támogatására szánt összeg 240 millió forinttal nőtt az előző évekhez viszonyítva.

Idén teljes mértékben kielégítették a leghátrányosabb és hátrányos helyzetű települések támogatási igényét, továbbá azokét a településekét is, amelyek gyermekfelügyeletet, szabadidős programot vagy nagyobb arányú önerő biztosítását vállalták - jelenti ki.

Emellett a többi, átlagos helyzetű település igényléseinek mintegy 77,5 százalékát teljesítették. A tavalyi évhez képest 9 százalékkal nőtt a támogatásból és mintegy 20 százalékkal a települési önkormányzati önerőből étkező gyermekek száma, ez összesen 9,6 százalékos gyermekszám-növekedést jelent, ami meghaladja a beérkezett igények 3 százalékos és az igénylő önkormányzatok számának 8 százalékos növekedését is.

Várhatóan 123 750 gyermek étkeztetését sikerül megoldani a nyári szünidőben - teszi hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.