Környezetbarát

Folyadékkal locsolnák az eljegesedett kifutópályákat

Vízzel történő hígítás után a csatornarendszerbe engedhető, mert bizonyítottan nem ártalmas a környezetre.

2014.08.22 07:48MTI
Forrás: youtube.com

Repterek kifutópályáin, közutakon és hidak jégmentesítéséhez használható új, környezetbarát terméket fejleszt a Bagoly Beton Kft. mintegy 700 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében.

A Bagoly Beton Kft. tájékoztatása szerint a projekt összköltsége 702 millió forint, amelyből 485 millió forint vissza nem térítendő támogatás: 85 százaléka az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és 15 százaléka a magyar költségvetésből származik, az önerő 216 millió forint.

Hajdzser István a cég ügyvezetője, tulajdonosa az MTI-nek elmondta, hogy saját szabadalmukat, a Not Glikol Liquid Coolstar nevű hűtőfolyadékot fejlesztik tovább, jég oldására is alkalmassá teszik. Az új, környezetbarát termék akár már 2015 augusztusára elkészülhet. A Kft-nek 18 állandó alkalmazottja van, a mostani kutatás-fejlesztési projektre 12 embert vettek fel, többségében tudományos kutatókat.

A termék nem glikol alapú, az ugyanis erősen szennyezi a talajvizet. Az NGL Coolstar azonban vízzel történő hígítás után a csatornarendszerbe engedhető, mert bizonyítottan nem ártalmas a környezetre.

A cég tájékoztatása szerint a hűtőfolyadékot az élelmiszeriparban, jégstadionokban, klímaberendezésekben is használják.

A Bagoly Beton Kft. bevételeinek 90-95 százalékát adja az export. A magyar családi vállalkozásnak Telkiben és Balatonszemesen van telephelye. Exportálnak Csehországba, Szlovákiába, Lengyelországba, Bajorországba, Észak-Olaszországba, Romániába, sőt még a Kazah nemzeti jégstadion hűtéséhez is használják a magyar szabadalmat - mondták.

A jégmentesítő értékesítésről egyebek mellett tárgyalnak a prágai repülőtérrel és a három nagy moszkvai reptérrel is.

A Bagoly-Beton Kft 2012-ben 759 millió 931 ezer forint árbevételt ért el, adózott eredménye 62 millió 792 forint volt, 2013-ban 974 millió 503 ezer forintos bevétellel zárta a cég az évet, adózás előtti eredménye 82 millió 396 ezer forint volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.