"Túl sok" az olasz bor

A kormány megvédi a magyar borok piacát

Az import borok forgalombahozatali engedélyezési eljárása 15 napról 90 napra nő.

2014.08.23 07:30MTI
Forrás: Wikipedia

Font Sándor (Fidesz), az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő-, bor-, pálinka albizottságának elnöke elmondta: a rendeletre azért van szükség, hogy az import borok forgalombahozatali eljárásának meghosszabbítása 15-ről 90 napra a lédig (folyó) boroknál is hatásosan alkalmazható legyen.

Az aláírásra váró rendelet lényege az, hogy hitelesíteni kell azt a tárolóedényt, amelyben a bort tárolni szeretnék, vagy a tárolótartályba csak hitelesített mérőátfolyón keresztül tölthető be a bor. Emellett az import bort az adóraktáron belül elkülönített helyen kell tárolni.

Font Sándor elmondta: a magyar szőlő- és borágazat akut gondjává vált, hogy nagy mennyiségben jelentek meg a magyar piacon az Olaszországból származó borok, ami veszélyezteti a magyar termelők érdekeit. Ezért a kormány elrendelte egy rendelet megalkotását a magyar termelők védelmében, amely előírja, hogy az import borok forgalombahozatali engedélyezési eljárása 15 napról 90 napra nő.

Emellett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) azt javasolja, hogy a földrajzi jelzés nélküli borok - az asztali borok - palackjaira tanúsító védjegyet tegyenek. Ezzel nyomon követhetővé válna a termék - jelezte Font Sándor.

Az albizottság elnöke kifejtette: Olaszországból olyan áron érkezik Magyarországra a tömegbor, amelyen gyakorlatilag lehetetlen előállítani. A múlt évi olasz felvásárlási árak mellett a Magyarországra behozott borok literenkénti ára veszteséget jelentene az olasz exportőrnek - mutatott rá.

Jelezte: a helyzet megoldása érdekében a parlamenti képviselők készen állnak a szükséges jogszabályi háttér megalkotására, szorosan együttműködve a Földművelésügyi Minisztériummal (FM), valamint más hatóságokkal és szakmai szervezetekkel. Kiemelte: erre azért van szükség, hogy a mostani szüretnél tisztességes felvásárlási árak alakuljanak ki.

Font Sándor közölte: az ellenőrző, vagy minőségtanúsító védjegy csak egy önálló jogalkotási folyamat következménye lehet. Ezért az albizottság elnöke arra kérte Kiss Elizát, az FM eredetvédelemért felelős államtitkárát, hogy minden, a területen szükséges változtatást lehetővé tevő jogszabálytervezet készüljön el az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetére.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a HNT a jövő héten már pontos adatokat tud közölni arról, hogy milyen mennyiségű és minőségű lesz az idei szőlőtermés Magyarországon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.