Nagyot nőtt a gyed

Jó hír a kisgyermekes családoknak

A havi átlagos gyermekgondozási díj (gyed) 6,2 százalékkal nőtt 2012-2013-ban, ez a kisgyermeket nevelő családok számára 2009 óta mintegy 20 ezer forinttal, a maximális juttatásra jogosultak esetében pedig csaknem 40 ezer forinttal magasabb juttatást jelent 2010-hez képest.

2014.08.20 10:27MTI
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) női foglalkoztatás javításáért felelős volt miniszteri biztosának tájékoztatása szerint ez a reálértéken számolt 4,5 százalékos növekedés példátlan a korábbi évekhez mérten a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása alapján - olvasható a közleményben.

Mint írták, a kormánynak a kisgyermekes anyák segítése melletti elköteleződését mutatja, hogy a múlt évben a gyed összege az átlagkereseteknél is nagyobb arányban nőtt.

Gyedre azok a családok jogosultak, amelyekben az anya a gyermeke születését megelőző két évben legalább 365 napot dolgozott. A gyed - hasonlóan a táppénzhez - az átlagkereset 70 százalékát teszi ki, de nem haladhatja meg az aktuális minimálbér kétszeresének 70 százalékát.

2014-ben a támogatás maximális bruttó összege ennek megfelelően 142 100 forint havonta, csaknem 40 ezer forinttal több, mint 2010-ben volt.

A gyedet igénybe vevők több mint ötöde a maximális összegre jogosult. Szalai Piroska a közleményben emlékeztet arra, hogy 2008 óta folyamatosan csökkent a gyermekgondozási díjra jogosultak száma, azaz egyre kevesebb olyan gyermek született, akinek az édesanyja dolgozott a szülés előtt. Nagy eredmény, hogy ez a tendencia 2013-ban megfordult.

A volt miniszteri biztos véleménye szerint az idén hatályba lépett gyed extrának köszönhetően minden bizonnyal még tovább fog emelkedni a támogatásban részesülő, azaz a szülés előtt foglalkoztatott anyák aránya - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.