El sem lehetne téveszteni...

Ahol Kazahsztán és Kína összeér

Még hogy az országhatárok nem látszódnak az űrből? Márpedig a vonal Kazahsztán és Kína között több mint egyértelmű...

2014.08.19 07:00ma.hu

A Landsat 8 szatellit most közzétett, 2013. szeptember 9-én készült felvételén jól látható Kína északnyugati része Qoqek város közelében és Kazahsztán távol-keleti csücske a Balkas-tónál.

A két ország közötti, szemmel is jól látható "természetes" határt az eltérő földhasználati szabályozások eredményezik. Kínában a földhasználat jóval intenzívebb, köszönhetően annak, hogy 1,3 milliárd embert kell ellátni élelemmel, így az ország termel bárhol, ahol lehet. A területek sötétzöldek, ellentétben a környező száraz tájjal, ami annak a jele, hogy öntözést alkalmaznak a mezőgazdaságban. Csak egy adat hozzávetőlegesen: 2006-ban a kínai ivóvíz 65%-át használták fel az agráriumban, 629 ezer négyzetkilométert öntözve, amely éppen csak kisebb mint egész Texas állam.

A történet a határ túloldalán egészen más, főként nagy iparméretű gazdaságok a gyakoriak a szovjet mintát követve. Noha az agrár igen fontos szektor a kazah gazdaságban, Kelet-Kazahsztán kevésbé fejlődő régió: mindössze a kazah föld 0,03 százalékát művelik, ami 20660 négyzetkilométert tesz ki, és általában eső öntözi csak, ezért is tűnik olyan koprának és barnának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.