16 százalékos növekedés

Dübörög a cseh autógyártás

"A cseh autógyárak termelésének növekedése jó hír a hazai gazdaság számára. Az adatok megerősítik, hogy a piacokon mérsékelt konjunktúra van."

2014.08.18 21:12MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Photokanok

Jól megy a csehországi autógyáraknak. Az idei év első hét hónapjában összesen 742 366 gépkocsit gyártottak, ami 16 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában - közölte a cseh autóipari szövetség (SAP) hétfőn.

A legnagyobb cseh autógyár, a Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto mintgy 30 százalékkal növelte termelését. A január-júliusi időszakban a Skoda Autó összesen 461 547 darab személygépkocsit gyártott, ami a csehországi autógyártás 62 százaléka.

Az észak-morvaországi Nosovicében működő Hyundai termelése két százalékkal emelkedett, a gyár 178 230 személygépkocsit állított elő. A kiskocsikat gyártó kolíni TPCA 102 589 személyautót gyártott, s egyedüliként nem növelte termelését. Ennek oka az, hogy a gyár jelenleg új modellek gyártását vezeti be. "A cseh autógyárak termelésének növekedése jó hír a hazai gazdaság számára.

Az adatok megerősítik, hogy a piacokon mérsékelt konjunktúra van. Bízunk abban, hogy ez a tendencia folytatódni fog" - nyilatkozta Martin Jahn, az autóipari szövetség elnöke. A teherautógyártás négy százalékkal visszaesett, s összesen 455 darab teherkocsi készült el.

Ez részben annak következménye, hogy jelenleg csak a nagy múltú Tatra gyárt teherkocsikat. A cég bejelentette, hogy gyakorlatilag az egész idei évi termelése már el van adva. Autóbuszból az első hét hónapban 1945 darab készült, ami éves szinten 12 százalékos emelkedés. A termelés 87 százalékát az Iveco gyár adja. A Jawa motorkerékpárokból öt százalékkal több, 914 darab készült el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.