Durva hozamot kínálnak

Egyiptom kezében tartja a Szuezi-csatorna kibővítését

Üdvözölték egyiptomi gazdasági szakértők Ibráhím Mahlab kormányfő bejelentését, miszerint az új Szuezi-csatorna múlt héten megkezdett építését kötvénykibocsátás révén finanszíroznák.

2014.08.15 22:05MTI
Forrás: Wikipedia

A jövő héten kibocsátandó, ötéves futamidejű értékpapírok tizenkét százalékos kamatot kínálnak, negyedévenkénti osztalékfizetéssel. A magas hozamot biztosító értékpapírokat csak egyiptomi állampolgárok vehetik meg, a csatorna kiépítését pedig egyiptomi vállalatok végzik.

Az ad-Dusztúr által megszólaltatott szakértők szerint az "Új Szuezi-csatorna befektetési kötvények" piacra dobása a dollármilliárdos projekt finanszírozásának legmegfelelőbb módja. A 2011-es forradalom óta előállt gazdasági zuhanórepülés miatt ugyanis a helyi befektetők ódzkodnak a bizonytalan részvényügyletektől, a legtöbb egyiptomi pedig ki sem ismeri magát a pénzpiaci mechanizmusokban.

Az állami költségvetést pedig nem terhelnék a magasnak számító kamatok, mivel azokat a csatorna által megtermelt többletbevétel fedezné. Hivatalos források szerint az évi bevétel, amely a jelenleg 5 milliárd dollár (közel 1200 milliárd forint) tíz éven belül elérné a 13,5 milliárdot.

Mahlab szerint másfél millió állampolgár részére bocsátanak ki 100 egyiptomi font (3274 forint) értékű kötvényeket, míg a külföldön élő egyiptomiak 100 és 200 dolláros értékpapírokat vásárolhatnak. A beruházás költségeit jelenleg 8,4 milliárd dollárra teszik.

A tervek szerint a 163 kilométer hosszú vízi út mentén egy 35 kilométeres új medret ásnak, egy további 35 kilométeres szakaszon pedig kiszélesítik a 145 évvel ezelőtt megépített csatornát. Az eredetileg három évre tervezett munkálatokat Abdel-Fattáh esz-Szíszi utasítása miatt egy éven belül el kell végezni.

A fejlesztés második szakaszában több új kikötőt, valamint nemzetközi ipari és logisztikai központot is létrehoznának a régi csatorna mentén. Szíszi a napokban Szocsiban folytatott tárgyalásokat, és kedden bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egy orosz ipari övezet létrehozásáról is megállapodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.