Hamarosan megkaphatja a típusengedélyt

Még idén forgalomba állhat a legújabb Airbus

A harmadik negyedévben megkaphatja az üzemeltetéshez szükséges típusengedélyt az Airbus legújabb szélestörzsű típusa, az A350 XWB, miután a járatpróba-sorozat lezárásával végéhez ért a típus berepülési programja.

2014.08.15 17:12MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

Az egyik prototípus gép a berepülés utolsó fázisaként olyan útvonalpróbákat hajtott végre, amelyekkel a légitársasági üzemelést igazolták, ennek során átrepült az Északi sark és az összes óceán felett, 14 jelentős csomóponti repülőteret érintett, megközelítőleg 151 300 kilométert repült, 180 repült órát teljesített, és valamennyi útszakaszt az előre megállapított menetrend szerint teljesítette.

Az Airbus A350 XWB (Extra Wide Body) tavaly június 14-én emelkedett először a magasba. A széles törzsű, két hajtóműves gép verziótól függően 276-369 utast tud szállítani, hatótávolsága 14 350 kilométer, legnagyobb felszállósúlya 268 tonna.

A típus első kereskedelmi repülését a Qatar Airways színeiben várhatóan 2014 negyedik negyedévében teljesítheti, miután az ősszel megszerzi az üzemeléshez szükséges típusengedélyeket az amerikai és európai hatóságoktól.

Júniusig 742 darabra érkezett rendelés, a gépek ára verziótól függően listaáron 260 millió és 340 millió dollár (59,8-78,2 milliárd forint) között változik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.